Novosti

Kultura

Moj oтaц Вук

Српски дoм из Вукoвaрa je зa учeникe из Вукoвaрскo-срeмскe жупaниje oргaнизoвao прикaзивaњe мoнoдрaмe у прoдукциjи Mузeja Вукa и Дoситeja и Нaрoднoг музeja Србиje

Large informator  moj otac  %c4%87irilica

Moment iz predstave

Kao podrška obrazovnom procesu u školovanju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, odnosno modelu A, Srpski dom iz Vukovara je 24. aprila za učenike osmih razreda osnovnih i drugih razreda srednjih škola iz Vukovarsko-sremske županije, organizovao prikazivanje monodrame "Moj otac, Vuk Karadžić", u produkciji Muzeja Vuka i Dositeja i Narodnog muzeja Srbije.

Prema rečima direktora ove ustanove u kulturi Nebojše Vidovića, cilj je pružiti podršku učenicima i nastavnicima, odnosno obogatiti nastavne sadržaje vezane uz reformu srpskog jezika i pisma, odnosno srpsku književnost romantizma.

- Osim toga, nastojimo zainteresovati učenike da steknu naviku dolaska u pozorište i pružiti im priliku da se obrazuju na različite načine - objasnio je samu ideju saradnje s muzejskim kućama iz Beograda, Nebojša Vidović. Tekst monodrame napisala je Elijana Gavrilović, savetnica u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu, a prema njenim rečima, predstava je koncipirana kao muzejska monodrama, u kojoj glumica Ljiljana Jakšić, u ulozi Mine Stefanović Karadžić, pripoveda o svom ocu, savremenicima tog perioda, svojoj porodici, te na sentimentalan način iznosi svoju ličnu tragediju.

- Predstava pruža pregršt mogućnosti da se kroz priču prepunu emocija i na osnovu faktografskih podataka ukaže na značaj srpskog reformatora, ali i njegove ćerke kao bliske saradnice - rekla je Gavrilovićeva. Glumica Ljiljana Jakšić, lik ćerke kreira prenoseći zanimljivosti iz privatnog života te priče o najznačajnijim događajima i ličnostima koje su svojevremeno okruživale Vuka Karadžića te oblikovale njegov život i stvaralaštvo.

- Ulaženjem u lik kroz najsitnije detalje iz biografije, prikazujemo okolnosti onog vremena i njenu saradnju s ocem - rekla je Jakšićeva. Istakla je da je Mina Karadžić možda većini poznata kao muza pesnika Branka Radičevića, a mnogo manje kao najbliži saradnik ocu. Bavila se prevođenjem pesama s nemačkog na srpski i obrnuto, slikanjem i stoički iznela niz tragedija iz vlastitog života.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više