Novosti

Kultura

Нeзaбoрaвљeни пjeсник

У oргaнизaциjи жупaниjскoг и грaдскoг ВСНM-a, пoдoдбoрa "Прoсвjeтe" и KУД-a "Брaнкo Рaдичeвић" у Слaвoнскoм Брoду крajeм мaртa oбиљeжeнa je 199. гoдишњицa рoђeњa вeликoг српскoг пjeсникa Брaнкa Рaдичeвићa

Large 6

Odavanje počasti rođenome Brođaninu

U organizaciji županijskog i gradskog VSNM-a,  pododbora "Prosvjete" i KUD-а "Branko Radičević" u Slavonskom Brodu krajem marta obilježena je 199. godišnjica rođenja velikog srpskog pjesnika Branka Radičevića. Okupljenima ispred spomen-ploče u porti crkve Sv. Georgija, obratio se predsjednik KUD-a Đorđe Rakić, zahvalivši svima koji su proslavili događaj.

- Radičević je značajan, veliki pisac i pjesnik rođen u ovom gradu, pjesnik koji je pjevao iz duše i koji je jakim svijetlom obasjavao sve o čemu je pjevao. Za mene je posebno velika čast što vodim društvo koje nosi ime tako značajnog pesnika - kazao je Rakić, govoreći potom o životu, djelu i značenju Radičevića.

- Branko Radičević s pravom se može smatrati osnivačem nacionalne poezije. Netko je kasnije rekao da su Vuk Karadžić, Branko i Đuro Daničić, svaki u svom području djelovanja, predstavljali trolist prve generacije srpskih romantičara – rekao je. Rakić je govorio od Brankovim pjesmama, od "Puta", "Pjesme nad pjesmama" i "Đačkog rastanka", pa do "Kad mlidijah umreti" kao svojevrsnog testamenta koju je pisao strasnom brzinom, ali je nije dovršio.

Branko Radičević rođen je 28. marta 1824, a prvu pjesmu napisao 1841. u Sremskim Karlovcima gdje je pohađao gimnaziju koju je završio u Temišvaru. Studije prava nije završio nego se intenzivno bavio književnim radom. Svoju prvu knjigu pjesama objavio je 1847. u Beču koji je zbog revolucije napustio već naredne godine, živeći po raznim mestima u Sremu. Još jednu zbirku pesama objavio je 1851. godine. Bolovao je od tuberkuloze koja je tada bila neizlječiva. Umro je 1. jula 1853. u bečkoj bolnici, a njegova treća zbirka pjesama objavljena je posthumno 1862. godine. Široj javnosti najpoznatiji je po stihovima "Pjevam danju, pjevam noću" posvećenima Mini Karadžić - kćeri  Vuka Karadžića koju je uz muziku pjevao Zdravko Čolić. Spomen-obilježje Branku Radičeviću 1991. je uklonjeno s njegove rodne kuće, a 2018. otkriveno je u krugu crkve Sv. Georgija gdje mu građani Slavonskog Broda odaju počast.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više