Novosti

Kronika

Свeћe зa Брaнкa и oцa Joвaнa

Kултурнa и духoвнa мaнифeстaциja ‘Брaнкoви дaни у Вукoвaру’: Oснивaч ‘Брaнкoвих дaнa‘ прoтojeрej-стaврoфoр Joвaн Рaдивojeвић трaгичнo je прeминуo у мajу oвe гoдинe

N6e2bi0mydz4psqz8bilji1xogk

Radosti i tuga – Brankovi dani 

U prisustvu više od tri stotine posetilaca, pored hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru, otvorena je kulturna i duhovna manifestacija ‘Brankovi dani u Vukovaru’, čiji je osnivač protojerej-stavrofor Jovan Radivojević koji je tragično preminuo u maju ove godine.

Manifestacija posvećena srpskom pesniku Branku Radičeviću, čija je majka Ružica rođena Mihailović poreklom iz Vukovara, ove godine obeležava svoj desetogodišnji jubilej. Besedu o Branku Radičeviću kazivao je jerej Vukašin Cvetojević, starešina hrama Svete Petke, a Uroš Antić, učenik Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara, recitovao je pesmu ‘Pomen ocu Jovanu’, koju je napisao Vukovarac Milan Čorak. Pesmama, recitacijama i plesom predstavili su se mališani iz Dečjeg vrtića ‘Vukovar 2 ‘ i učenici Dragutina Tadijanovića koji su u ‘Brankove dane u Vukovaru’ uključeni od samog osnivanja manifestacije.

- Zajedno s ocem Jovanom, koji je bio veroučitelj u našoj školi, pre deset godina smo osmislili ovu manifestaciju i u njoj učestvujemo svake godine. Ove godine program su pripremili učenici nižih razreda i koleginice koje vode razrednu nastavu. Pripreme počinjemo još za vreme letnjeg raspusta. Ovog puta pripremili smo po jedan recitatorski i dramski deo. Prvi razred se predstavio jednom pesmom, jer tek mesec dana idu u školu, a nastupila je i naša ritmička sekcija - kaže učiteljica Jelica Atanacković. Tema prvog programskog dana bila je ‘Dečja radost’.

- Presrećan sam što se ovako veliki broj ljudi odazvao našem pozivu da nastavimo ovu manifestaciju koja je nesvakidašnja na ovim prostorima. Ceo dan pominjemo tu reč radost, iako je ta radost prožeta i tugom, jer onoga ko je ovu manifestaciju ustrojio više nema. Naša je obaveza da nastavimo dalje. Kao neko ko je bio blizak s ocem Jovanom, znam da bi on želeo da ne tugujemo već da se radujemo s ovom decom koja su nam radost donela i suzu obrisala - kaže jerej Vukašin Cvetojević.

- Otac Jovan je uvek govorio da ovom manifestacijom palimo sveću voštanicu neumrlom pesniku, a ja bih rekao da ove godine palimo dve sveće voštanice, za dva stvaraoca, pesnika Branka Radičevića i oca Jovana Radivojevića. Obojica su kratko stvarali, ali su ostavili dubok trag. Njihova dela koja će živeti večno, jer su svevremena, pozivaju nas da ih nikad ne zaboravimo - istakao je otac Vukašin.

‘Brankovi dani u Vukovaru’ nastavljaju se do 9. oktobra programom ‘Tambur tambur, sitna tamburice’ u kojem će učestvovati: deca iz Dečjeg vrtića ‘Vukovar 2’, Pevačka grupa Koreni iz Borova i Kulturno-umetničko društvo ‘Jovan Jovanović Zmaj’ iz Bijelog Brda. Poslednji ovogodišnji programski dan i svečanost zatvaranja manifestacije odvijat će se 16. oktobra, kada će nastupiti Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor, recitatori vukovarske Gimnazije i hor ‘Prepodobni Rafailo Banatski’ iz Zrenjanina.

I ove godine je za učenike osnovnih i srednjih škola, koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, raspisan literarni konkurs ‘Ružica Radičević’. Ovogodišnja tema konkursa je slobodna, a najbolji radovi biće nagrađeni na kraju manifestacije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više