Novosti

Kronika

Пeвaли дaњу, пeвaли нoћу

15. културнa и духoвнa мaнифeстaциja "Брaнкoви дaни у Вукoвaру": Пoзнaти стихoви Брaнкa Рaдичeвићa "Пeвaм дaњу, пeвaм нoћу, пeвaм сeлe штa гoд хoћу…" свojeврсни су мoтo oвoгoдишњe мaнифeстaциje

Large 10

Drugo otvaranje manifestacije održano je pod reflektorima

Na izletištu Adica na Dobroj Vodi, pored hrama Svete Petke u Vukovaru, 14. septembra održana je 15. kulturna i duhovna manifestacija "Brankovi dani u Vukovaru". Manifestaciju je pre petnaest godina pokrenuo pokojni prota Jovan Radivojević u čast pesnika Branka Radičevića čija je majka Ružica rođena u gradu na Dunavu i Vuki.

Branko Radičević mnogo je dao srpskoj poeziji i rodnom gradu svoje majke koji mu se svake godine odužuje. Ovogodišnja manifestacija otvorena je stihovima Branka Radičevića "Pevam danju, pevam noću, pevam sele šta god hoću…" koji su posvećeni Mini Karadžić, a ovaj poznati stih iz čitanki za srpski jezik i književnost i svojevrsni je moto ovogodišnje manifestacije. Osim u spomenutim stihovima i u lokaciji održavanja manifestacije puno je simbolike jer kad god je imao priliku Branko je dolazio u Vukovar gde je u kući svog ujaka osećao majčin duh, a posebno ga je privlačila crkva Svete Petke na Dobroj vodi.

Za razliku od prethodnih godina manifestacija je ove godine imala dva otvaranja, prvo 12. septembra pod vedrim nebom, a drugo 14. septembra pod reflektorima. Prvi dan bio je rezervisan za festival etno muzike, a drugi za večernji program koncertnog tipa u kojem su od najmlađih solista pa do kompletnog sastava nastupili članice pevačke grupe Ansambla narodnih igara SKD "Prosvjeta" Vukovar i članice Vukovarsko srpskog pevačkog društva "Javor" iz Vukovara i Ana Ajduković. Primarni cilj manifestacije je da "Brankovi dani u Vukovaru" budu slični danima njegovog života u Vukovaru i zato će 23. i 25. septembra biti organizovane integrisane radionice sa osnovnim i srednjim školama u koje će biti uključene sve škole koje žele da se prijave, i da dođu zajedno sa svojim nastavnicima, stvaraju literarna i likovna dela.

Manifestaciju su uveličali konzulica Republike Srbije u Hrvatskoj Judmila Ostojić, zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar, predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić, kao i drugi predstavnici iz kulturnog i političkog života Vukovara. Ovogodišnji "Brankovi dani u Vukovaru" biće završeni 3. oktobra.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više