Novosti

Društvo

Moрaвичaни у Слaвoниjи

Шeздeсeтaк члaнoвa мoрaвaчкoг пoдoдбoрa "Прoсвjeтe" пoсjeтилo кoлeгe из пoдoдбoрa Пaкрaц-Липик. С њимa je биo и пaрoх мoрaвaчки, прoтojeрej стaврoфoр Jeлeнкo Стojaнoвић, дoк им je дoмaћин и вoдич биo дoжупaн Никoлa Ивaнoвић

Large informator  moravi%c4%8dani %c4%87irilica

U središtu Pakraca

U okviru suradnje s drugom pododborima Prosvjete i drugim organizacijama po Hrvatskoj, šezdesetak članova moravačkog pododbora posjetilo je drugog vikenda u novembru svoje kolege iz pododbora Pakrac-Lipik. S njima je bio i paroh moravački, protojerej stavrofor Jelenko Stojanović, dok im je domaćin i vodič bio dožupan Nikola Ivanović.

Moravičani su posjetili Sabornu Crkvu Svete Trojice u Pakracu i Vladičanski dvor uz vodstvo eparhijskog sekretara jereja Aleksandra Crnogorca i protođakona Milana Tomaševića, s naglaskom na eparhijsku biblioteku.

- Osim obilaska biblioteke koja na prvi kontakt ostavlja bez riječi, izletnici su saznali mnogo informacija o obnovama, problemima i dizanjima iz pepela, koliko ljudi ovog kraja, toliko vjerskih i ostalih važnih objekata - ističe članica pododbora Natalija Dokmanović.

U Srpskoj kući goste iz Gorskog kotara upoznati su s aktivnostima pododbora i planovima za buduću suradnju. Obiđen je Muzej grada Pakraca gdje su mnogi iskoristili priliku da iskuju svoj  primjerak novčića slavonskog banovca koji, ako se tada zateknu, mogu potrošiti na sljedećem sajmu u Pakracu.

Domaćinima su osim svirke i pjesme, Moravičani poklonili proizvode moravičkog OPG-a "Goransa" izrađenima od goranske lavande, kao i sliku Novice Vučinića. On je kao predsjednik moravačkog pododbora, zajedno s predsjednikom pododbora Gomirje, Miladinom Vukelićem i Željkom Kenjom, predsjednikom MO Kraguj, održao prigodne govore.

Nekoliko dana ranije, pod vodstvom Novice Vučinića u prostorijama moravičkog pododbora, održana je 26. slikarska kolonija "Moravačka jesen".

- Ovogodišnja kolonija bila je posvećena i onim slikarima koji su je dugo pohađali, ali nažalost više nisu među nama - Đorđu Petroviću, Milošu Popoviću, Milutinu Kneževiću i Stevanu Živanovu. I ove godine družili smo se s mnogim poznatim licima, a i zainteresirali smo mještane da nam se pridruže i pogledaju što se to slika u našoj školi - ističu u pododboru.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više