Novosti

Kultura

Нa Сajму писaцa

Прeдстaвници Зajeдничкoг вeћa oпштинa и Српскoг културнoг цeнтрa из Вукoвaрa учeствoвaли су нa Сajму писaцa и издaвaчa oдржaнoм у Српскoj читaoници Лaзa Koстић у Сoмбoру

Large informator  na sajmu pisaca  %c4%87irilica

Izdanja izložena na Sajmu

Sajam pisaca i izdavača održan je u periodu od 2. do 4. februara u Srpskoj čitaonici Laza Kostić u Somboru i na njemu su učestvovali predstavnici Zajedničkog veća opština i Srpskog kulturnog centra iz Vukovara.

Bio je to prvi sajam knjiga izdavača i pisaca iz Srbije, kao i zemalja u okruženju, odnosno iz Mađarske, Hrvatske i Republike Srpske. Poseban štand na Sajmu sadržavao je izdanja koja su pripremili Zajedničko veće opština i Srpski kulturni centar.

- Na sajmu je predstavljena knjiga "Bobota-svedoci vremena", nastala u izdanju ZVO-a, dok je Vlatko Kovačević predstavio svoje autorsko delo "Koji je moj" - rekao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić. Kao jedan od pratećih programa u sklopu manifestacije, održan je okrugli sto na temu "Izdavaštvo izvan metropole: Iskustva i perspektive", čiji je moderator bio predsednik Odbora za izdavačku delatnost, prof. dr. Saša Radojčić.

- Bila je to prilika da se uspostavi kontakt s drugim izdavačima i autorima te razgovara o mogućnostima saradnje - rekao je predsednik ZVO-a. Dodao je da je cilj takvih manifestacija dogovaranje zajedničkih programa za ovdašnju publiku, a sve sa ciljem očuvanja kulture, tradicije i običaja srpske zajednice iz regiona.

Pored izložbe knjiga, o izdavačkoj delatnosti Srba u Hrvatskoj u globalu, govorio je predsednik Odbora za kulturu i sport u ZVO-u Veljko Maksić. Predstavnici iz Hrvatske istakli su važnost i ulogu Srpske čitaonice kao partnera s kojim bi mogli da realizuju kvalitetne, ponekad i neuobičajene programe.

Naglašavajući izdavačku delatnost, kao jedan od vidova očuvanja kulturnog identiteta, predsednik Zajedničkog veća opština najavio je da je u okviru ovogodišnjeg budžeta planiran iznos za izdavanje najmanje četiri knjige u budućem periodu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više