Novosti

Politika

Na sjeveru Kosova mirno, ali napeto

Nakon jučerašnjih sukoba u kojima je stradao jedan kosovski policajac i trojica napadača, stanje u Leposaviću, Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu na sjeveru Kosova danas se opisuje kao napeto, a zatvoreni su i prelazi prema Srbiji

Large bonnaci

(foto Kosovo on line)

U selo Banjska, u općini Zvečan, na Kosovu ni jutros se ne može ući ni izaći. Svi prilazi su blokirani jakim policijskim snagama, a još uvijek nije poznato kada će biti odblokirani, javlja portal Kosovo on line. Zatvoreni su i prelazi Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Stanje u Leposaviću, Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu se opisuje kao napeto, ali mirno.

Podsjetimo da je u nedjelju u sukobima najprije ubijen jedan kosovski policajac, a tokom dana i trojica Srba. Više osoba je ranjeno. Kosovska policija objavila je da je jedan njihov pripadnik ubijen u nedjelju ujutro, a dvojica ranjena, te da su kasnije tijekom dana ubijena trojica napadača. Uhapšeno je šestero ljudi. Premijer Kosova Albin Kurti u prvom je priopćenju osudio "zločinački i teroristički napad" i ocijenio da je to "organizirani kriminal uz političku, financijsku i logističku podršku službenog Beograda".

Javnosti se u nedjelju navečer obratio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je Kurtija optužio da je svojim aktivnostima posljednjih mjeseci isprovocirao incidente. Objasnio je da je nešto prije tri sata ujutro grupa Srba s Kosova postavila dva kamiona kao barikade u selu Banjska, koje je kosovska policija željela ukloniti nakon čega dolazi do sukoba u kojem je ubijen policajac. Barikade je trebao ukloniti KFOR jer su oni zaduženi za slobodu kretanja, a ne kosovska policija, i zato je došlo do sukoba, ocijenio je Vučić i odbacio odgovornost službenog Beograda za samoorganiziranje Srba, istaknuvši da su se "pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror".

Priština je okupila "460 specijalaca" i raspoređeni su na terenu "za sat i dvadeset minuta, što samo znači da je sve već bilo pripremano", ocijenio je Vučić. Navodeći da su "deseci Srba za više od sat vremena bili potpuno okruženi", rekao je da se potom "dogodio brutalan napad na njih". Pripadnici KFOR-a, dodao je, preuzeli su na sebe "da zatvore izlaz Srbima s Kosova na teritorij središnje Srbije".

Odbacio je tvrdnje da je Srbija opskrbila naoružanu skupinu oružjem i uniformama, rekavši da se sve to danas može naći "na tržištu" i da takva pitanja i tvrdnje "oslikavaju kako izgleda specijalni rat protiv Srbije". "Mjesecima govorim da se podiže otpor i pobuna kod naroda na sjeveru, između ostalog što mi bez dozvole KFOR-a ne možemo ući", rekao je. Vučić je izrazio sućut obiteljima ubijenih Srba i obitelji albanskog policajca, ponavljajući da je "za sve Kurti kriv". Da su srpski policajci bili na sjeveru, do ovoga ne bi došlo, ustvrdio je Vučić. "Nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete nas sve pobiti", poručio je Vučić.

Dužnosnici međunarodne zajednice - od veleposlanika vodećih država Zapada u Prištini, Misije OSCE- na Kosovu, te čelnika EU-a - osudili su danas napad na kosovsku policiju, zatraživši "potpunu istragu" i "privođenje počinitelja pred lice pravde".

Eparhija raško-prizrenska objavila je u nedjelju navečer da je situacija u manastiru Banjska trenutno mirna, iako se još uvijek osjeća strah zbog dešavanja kako u okolini, tako i u samoj porti manastira gdje su provalile naoružane osobe koje su potom napustile manastir koji je okružila policija.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja obišao je sinoć selo Banjska i objavio da je policija preuzela kontrolu nakon napada u kojem je ubijen jedan, a povrijeđena dvojica kosovskih policajaca. On je novinarima potvrdio da je uhapšeno šest napadača, od kojih su dvojica ozlijeđena, prenosi portal TV Kljan Kosova. Kazao je da su napadači na kosovsku policiju ruski i srpski državljani.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više