Novosti

Kronika

Na vratima Gračaca

SNV-ov projekt prijevoza starijih osoba Od vrata do vrata započeo je u 38 naselja velike Općine Gračac

Large kronika 5

Korisnice projekta i vozač

U sklopu projekta Od vrata do vrata, Odjela za socijalna i humanitarna pitanja SNV-a, novo vozilo za prijevoz korisnika treće starosne dobi dostavljeno je u Srb. Uslugu prijevoza će biti dostupna za mještane 38 naselja Općine Gračac, teritorijalno najveće u državi.

- Prilikom posjeta koje sam imala na ovom području, kao jedan od najvećih problema isticana je saobraćajna izolacija do ljekara i apoteke ili do trgovina. Stanovnici značajna sredstva od svojih jadnih penzija troše da bi platili prijevoz. Projekat Od vrata do vrata je zamišljen da pomogne upravo ranjivoj skupini starijih i nemoćnih. Nismo naišli na razumijevanje vlasti i mi smo u SNV-u odlučili da samoinicijativno osiguramo automobil i vozača koji će obavljati usluge prevoza i eventualne dostave našim korisnicima. Naš kolega koji će ih prevoziti, imaće pune ruke posla. Imamo namjeru ovu socijalnu mrežu proširiti i na druga područja. Potrebe postoje i u Zapadnoj Slavoniji - rekla je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov prilikom posjete Srbu. Zamjenica načelnika Općine Gračac, Rajka Rađenović, izrazila je zadovoljstvo što će se nakon godina čekanja, pomoć najugroženijoj skupini stanovništva sada realizirati i na području ove općine. Provedba je počela 1. veljače i trajat će dok bude korisnika, kojih za sada ima pedesetak. Projekt Od vrata do vrata prijavljen je na europski socijalni fond. Kroz projekt se, pored primarnih usluga starijoj populaciji, zapošljavaju vozači i terenski koordinatori.

- Ova usluga omogućava da se smanji vrlo izražena socijalna isključenost sa kojima se Srbi u Hrvatskoj susreću. Konkretno, ovdje se radi o prometnoj izoliranosti, a na ovaj način stanovnici mogu nesmetano i na vrijeme otići kod doktora, po namirnice i u konačnici zapravo zadržati taj društveni element pa biti u prilici da se sastanu sa svojim susjedima i prijateljima - istaknula je voditeljica SNV-ova Odjela za humanitarna pitanja Tatjana Dragičević.

Službenom pokretanju projekta u Srbu prisustvovali su: saborske zastupnice SDSS-a Dragana Jeckov i Anja Šimpraga, Tatjana Dragičević, voditeljica projekta, Nikola Puharić, glavni koordinator projekta, Jovan Vlaović, voditelj ureda SNV-a, Rajka Rađenović, zamjenica načelnika općine Gračac, Nebojša Rađenović, provoditelj projekta te buduće korisnice iz Srba.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više