Novosti

Kronika

Нaгрaдe зa пeсму и прoзу

Прeтпрoгрaм 20. Дaнa културe Србa истoчнe Слaвoниje, Бaрaњe и зaпaднoг Срeмa: Рeцитaтoри су пoкaзaли умeћe у Бoбoти, дoк су литeрaрци укрстили нaoштрeнa пeрa у Дaљу

Vnh87t2pe52e1zlckucyhh19q9y

Slađana Stanić, Sara Atlagić i Nikolina Vladisavljević s mentorkom Danijelom Atlagić 

U okviru pretprograma jubilarnih 20. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, regionalni Koordinacioni odbor Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ organizovao je smotre recitatora i literaraca. Na smotri recitatora održanoj u Boboti, nastupio je 21 učenik osnovnih škola i 13 srednjoškolaca.

Prema odluci tročlanog žirija, na čelu sa profesorkom književnosti Milom Landup, prvo mesto u konkurenciji osnovnoškolaca podelili su: Aleksej Kovačević iz Markušica i Isidora Mamlić iz Bijelo Brdo. Drugo mesto pripalo je Jovanu Goranoviću iz Bobota i Vladanu Smiljaniću iz Bršadin. Sara Atlagić iz pododbora SKD ‘Prosvjeta’ Borovo i Tamara Mikić, učenica ‘Nikola Andrić’ iz Vukovara zauzele su treće mesto. U kategoriji srednjoškolaca najbolji su bili Petar Dujković, član borovske ‘Prosvjete’ i Saša Tanasić iz Tehničke škole ‘Nikola Tesla’ Vukovar. Drugo mesto osvojile su Milica Ostojić, članica ‘Prosvjete’ u Borovu i Jovana Đukić, učenica Ekonomske škole Vukovar, a treće mesto podelile su Olja Kikanović iz Srednje škole Dalj i Sanja Marković, članica pododbora ‘Prosvjete’ u Jagodnjaku.

Na smotri literaraca u Dalju, učestvovalo je 28 učenika iz škola s nastavom na srpskom jeziku i ćirilici, 19 u kategoriji srednjeg i devet u kategoriji starijeg uzrasta.

- Zadovoljna sam kvalitetom ovogodišnjih radova, ali ne i odazivom škola koji je nešto slabiji u odnosu na ranije godine. Zadivilo me što su naši učenici počeli pisati onako kako im priliči, o svemu što ih okružuje, od porodičnog života do sredine u kojoj žive. Pišu o svojim interesovanjima, prvim ljubavima, porodičnim odnosima, odlasku mladih i drugim temama koje ih interesuju i koje su im bliske - ističe Sretenka Čaović, predsednica Prosvjetinog pododbora Borovo, penzionisana profesorka srpskog jezika i književnosti koja je bila na čelu tročlanog žirija.

U kategoriji učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola, prvo mesto su podelile Sara Atlagić, predstavnica Prosvjetinog pododbora Borovo i Tijana Bijelić, učenica ‘Nikola Andrić’ iz Vukovara. Drugo mesto podelile su tri učenice: Anđela Leskovac iz Bršadin, Nikolina Jakovljević iz Negoslavci i Jelena Platiša iz ‘Siniša Glavašević’ u Vukovaru. Na treće mesto plasirali su se Luka Kladušić iz Markušica i Đurđica Nedeljković iz Bobota.

U kategoriji srednjoškolaca najbolji rad napisao je Aleksandar Bartok, učenik Srednje škole Dalj, drugi je Vukašin Vaščanin iz Ekonomske škole Vukovar, a treće mesto dele Nikolina Vladisavljević iz Strukovne škole Vukovar i Slađana Stanić iz borovske ‘Prosvjete’.

Svim učesnicima uručene su zahvalnice, a najbolji su dobili diplome i nagrade. Predsednik Koordinacionog odbora SKD ‘Prosvjeta’ Tihomir Sekeruš najavio je da će centralni program ovogodišnjih 20. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema biti održan krajem septembra i početkom oktobra, a u njemu će nastupiti i najbolji recitatori i literarci s održanih smotri.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više