Novosti

Kronika

Napad na 10.000 potpisa

Prikupljaju se izrazi podrške Manjinskoj inicijativi: Cilj je usvajanje evropske zakonske regulative o nacionalnim manjinama, razmjena informacija i formiranje fondova za manjinske aktivnosti

Gnepu7jutkgpgu735rm05otpe0h

Obrasci za izražavanje podrške pravima manjina

Zadnji je mjesec akcije prikupljanja potpisa za Manjinsku inicijativu SafePack (MSPI) pod geslom ‘Niste sami. Milion potpisa za raznolikost u Evropi’ kojom se nastoji ostvariti formaliziranje prava jezičnih i nacionalnih manjina i očuvanje njihove raznolikosti u Evropi.

Inicijativu je pokrenula Federalistička unija evropskih narodnih grupa (FUEN), manjinska krovna organizacija s devedesetak članica u evropskim zemljama koja se bavi zaštitom i promocijom identiteta jezika, kulture, prava i tradicije etničkih grupa i nacionalnih manjina, a potpisi se skupljaju do 31. marta. Nosilac inicijative u Hrvatskoj gdje treba skupiti 10.000 potpisa je Srpsko narodno vijeće koje surađuje s drugim manjinskim koordinacijama i nevladinim organizacijama.

- Primarni cilj inicijative je ugovoriti usvajanje evropske zakonske regulative o nacionalnim manjinama, od jezika i pisma do regionalne suradnje, razmjene informacija i fondova iz kojih bi se financirale manjinske aktivnosti, rekao je za ‘Novosti’ Saša Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a, koji koordinira aktivnosti prikupljanja potpisa.

- Prikupljanje potpisa za sada ide po planu. Iako je kvota za Hrvatsku bila 8.200, mi smo zadali plan od 10.000 potpisa. Kako sada stoje stvari, toliki broj potpisa skupit će samo Srbi, ali tu se računa i na značajan broj potpisa pripadnika drugih manjina koje su se uključile u akciju. Velika je stvar što smo za tu akciju uspjeli dobiti financijsku pomoć, što će olakšati skupljanje potpisa.

Otvorili smo Facebook i web stranicu i postavili po nekoliko video klipova na kojima predstavnici manjina na svojim jezicima govore o značenju inicijative. Štampali smo letke, plakate i druge materijale, podijelili ih po svim manjinskim vijećima i upozorili ljude na važnost potpisa. Nekoliko puta govorili smo o ovoj temi u najvećim medijima; sve što smo mogli, uradili smo, iako su nam velike hladnoće i snježne mećave otežale akciju. Ali pred nama je udarni period prikupljanja od 10. do 20. marta jer to nije akcija koja se može razvlačiti šest mjeseci - rekao je Milošević.

Na potpisivanje poziva odazvao se i Zoltan Piri, predsjednik Koordinacije vijeća nacionalnih manjina grada Zagreba.

- Htjeli bismo postići da u praksi svi jezici, i regionalni i manjinski, imaju ista prava u zakonodavstvu i korištenju. EU bi trebala definirati pravila u kojima iskazuje potrebu regionalnih i manjinskih jezika u obrazovanju, javnoj upravi, kulturi i ostalim poljima života. Zato želimo da se usvoji takva kulturna i jezična politika koja u praksi omogućava ravnopravnost svih jezika, ali i da se pojednostave administrativne procedure kako bi se očuvanje i korištenje manjinskih jezika moglo lakše financirati unutar EU programa - rekao je Zoltan Piri.

O detaljima akcije govorila je Emina Đurašević iz SNV-a.

- Za sada znamo da imamo oko 2.000 potpisa prikupljenih zajedničkim snagama Roma, Mađara, nas i ostalih. Na području cijele države imamo ljude koji prikupljaju potpise i koji će dobiti naknadu za svoj trud. Vijeća su od općinskih do županijskih angažirana maksimalno. Reklamiramo se internetski i na radio stanicama kao što je Radio Borovo, dok se u Zagrebu potpisi prikupljaju uglavnom po javnim dešavanjima kao sto su tribine i drugi skupovi - kaže Emina Đurašević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više