>

novosti logo

Napenavljen na popisivače

Iako popis stanovništva u Hrvatskoj nije ni počeo, a kamoli završio, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava već sada tvrdi da će biti lažan, kakvim smatra i onaj iz 2011. godine. ‘To će biti nevjerodostojan popis’, rekao je Penava za Jutarnji list, tvrdeći da je to plod trgovine HDZ-a i SDSS-a, stranke koja je zatražila da se na područjima naseljenima nacionalnim manjinama vodi računa o imenovanju popisivača iz redova nacionalnih manjina kako bi se pripadnici manjina slobodno mogli izjasniti o svojoj nacionalnoj i verskoj pripadnosti.

Penava za to nema sluha, već unapred negira rezultate popisa u slučaju da pokažu da Srba u Vukovaru još uvek ima više od trećine, čime bi i dalje imali pravo na službenu upotrebu svog jezika i pisma, koje im je do sada bilo uskraćeno. A to nije nemoguće, jer su iz grada na Dunavu, u kojem Penava kao gradonačelnik nije stvorio uslove za egzistenciju, trbuhom za kruhom jednako odlazili i Srbi i Hrvati. Zato i ne može biti siguran da će se novim popisom okončati priča o ćirilici koja mu je trn u oku, što je pokazao i prilikom napuštanja HDZ-a, kada je popis stanovništva naveo kao ‘ključni i prijelomni’ razlog.

Nova HDZ-ova vlada je u svom programu navela da će osigurati primenu odredbi Ustava, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, što podrazumeva i dvojezičnost u Vukovaru.

‘Na nečiji poziv opet se mogu podići tenzije, pa me ništa ne bi iznenadilo, ali je ipak realnije da do objave rezultata popisa stanovništva neće biti činjeno ništa oko tog pitanja’, rekao je Penava za Jutarnji. U suprotnom, scenario je dobro uvežban 2013., kada je SDP-ova vlada postavila dvojezične ploče nakon čega je usledilo njihovo razbijanje i nasilje u režiji tzv. Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara, čiji je vođa kasnije postao Penavin savetnik.

Tenzije će izostati samo u slučaju da broj Srba ne pređe onu famoznu granicu od 33,33 odsto, što bi za Penavu i njegove istomišljenike bilo verodostojno pa makar među popisivačima bili i Srbi.

1/1