Novosti

Politika

Nastavak desničarske hajke na Novosti

Nacionalističkom huškanju zastupnika Domovinskog pokreta Danijela Spajića usprotivila se jedino Katarina Peović iz Radničke fronte zatraživši da mu se oduzme riječ zbog pozivanja na nasilje i vrijeđanje srpskog naroda

Large peovic

Katarina Peović, Radnička fronta (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Slobodne govore na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić odlučio je iskoristiti da nastavi saborsku hajku na Novosti koja traje već mjesec dana, i u tome otišao korak dalje.

Spajić je zatražio da Ministarstvo financija u roku od sedam dana naloži povrat u državni proračun sredstava koja se preko Savjeta za nacionalne manjine izdvajaju za tjednik Novosti, a ako Ministarstvo financija ne reagira, ponudio se da će osobno podnijeti takav zahtjev DORH-u.

Dodao je da mu nije cilj da se taj novac uzme od Srba i nacionalnih manjina, nego da se “potroši na nešto dobro”, još jednom potvrđujući želju desnih stranaka da „pod sebe“ stave ne samo korištenje „manjinskih sredstava“, nego i određivanje o kojim temama, kako i što smiju pisati manjinski mediji.

Ranije je konstatirao kako Novosti nisu dobre zato što vrijeđaju većinski narod i ne promoviraju vrijednosti Domovinskog rata.

“Bezbroj puta smo s ove govornice vidjeli dizanje naslovnica Novosti, gdje pljuju po časnim sestrama, Stepincu, braniteljima, državi. Ljudi doslovce šire mržnju”, kazao je među ostalim.

“Taj novac treba vratiti u proračun i može ga se potrošiti na nešto dobro. Pomozite Srbima koji su sada nastradali u poplavama, neka Pupovac obnovi neku kuću na Banovini. Ali ne može taj novac koristiti za pljuvanje po hrvatskoj državi a dobiva ga iz hrvatskog proračuna”, poručio je Spajić.

Njegovom freestyle huškanju među prisutnima u Saboru usprotivila se jedino zastupnica Radničke fronte, Katarina Peović.

- Tko o čemu, na dane poplave, desnica protiv Srba u Saboru! Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je taj koji je na huškanje trebao reagirati, jer se prema članku 240. Poslovnika zastupniku treba oduzeti riječ ako dođe do pozivanja na nasilje, mržnju, vrijeđanje vjerskih, nacionalnih i drugih zajednica. Jasno je da se ovakvim istupima vrijeđa srpski narod u cjelini, vidjeli smo to i u ranijem govoru Ante Prkačina, a nitko nije reagirao - komentira nam Peović.

U svojih se pet minuta slobodnog govora Prkačin prvo požalio što je Ministarstvo pravosuđa i uprave opet odbilo registraciju neprofitne organizacije Hrvatske pravoslavne crkve kao vjerske zajednice u Hrvatskoj. Ta je organizacija, podsjetimo, inspirirana HPC-om koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata formirale ustaše u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Kazao je i da mu nije žao što ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao ustašom. Ostatak govora nećemo ovdje citirati.

Nakon što je Peović Prkačinove iskaze ocijenila kao “bljuvotine” i zatražila Jandrokovićevu reakciju, Prkačin ju je nazvao “šušom”.

Jandroković je na kraju prisutne sve pozvao “da biraju riječi i drže se demokratskih standarda”. U isti je koš potrpao sve i konstatirao da “Peović ne može nazivati govore drugih zastupnika ‘bljuvotinom’, kao što niti nju Prkačin ne može nazivati ‘šušom’”.

Na kraju polemike Peović je dobila dvije opomene, a Spajić i Prkačin po jednu.

- Iz svega ovoga posve je jasno da u našem Saboru tolerancija postoji samo za netolerantne - zaključuje Peović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više