Novosti

Intervju

Nataša Novaković: Izjave premijera su neprimjerene

Povjerenstvo je premijera pozvalo na sjednicu na kojoj je mogao iznijeti sve što je smatrao potrebnim u predmetu u vezi imenovanja Igora Pokaza za veleposlanika u Velikoj Britaniji, no premijer se pozivu nije odazvao

Apcy8rgq0pesvtlg82zeemj1fxj

Nataša Novaković (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Kako komentirate javni napad premijera Plenkovića na vas osobno i na ostale članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nakon odluke da je prekršio načela savjesnog poslovanja i transparentnosti u slučaju imenovanja veleposlanika u Velikoj Britaniji?

Izjave premijera nakon naše odluke da je povrijedio načela djelovanja jer nije deklarirao kumsku povezanost s Igorom Pokazom prilikom imenovanja istog za veleposlanika u Velikoj Britaniji svakako nisu primjerene, no ne smatram ih napadom na mene osobno. Povjerenstvo je premijera pozvalo na sjednicu na kojoj je mogao iznijeti sve što je smatrao potrebnim u navedenom predmetu, no premijer se pozivu na sjednicu nije odazvao. Ukoliko je nezadovoljan našom odlukom, može podnijeti tužbu Upravnom sudu, kao i svi ostali dužnosnici.

HDZ-u je smetala vaša prethodnica Dalija Orešković, a sada nisu zadovoljni ni vašim radom. Stječe se dojam da se od vas očekivalo da ne radite svoj posao?

Uistinu ne znam što se od mene očekivalo, niti sam opterećena time. Svakom poslu koji sam radila do sada, pa tako i ovom predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pristupam profesionalno i dajem sve od sebe. Za mene opcija da ne radim svoj posao ne postoji. Teza da se pojedine osobe biraju na čelna mjesta u institucijama s ciljem da iste institucije ne bi radile posao koji su ovlaštene i dužne raditi apsolutno mi je neprihvatljiva.

Optužuje vas se da radite za oporbu. Kako to komentirate?

Navedeno ne bih posebno komentirala. Svaka zaprimljena prijava se obrađuje neovisno o tome tko je podnositelj i svakom predmetu se pristupa na jednak način. Naše sjednice na kojima se iznose predmeti su javne pa svatko zainteresiran može vidjeti na koji način Povjerenstvo pristupa svakom pojedinom predmetu, neovisno o tome je li u konkretnom slučaju riječ o dužnosniku koji dolazi iz vladajuće koalicije ili oporbe.

Jeste li o problemima s kojima se suočavate i o političkim pritiscima kojima ste izloženi obavijestili međunarodne institucije?

Povjerenstvo je o razvoju događaja u Republici Hrvatskoj u posljednje vrijeme obavijestilo GRECO s obzirom na to da je u tijeku V. evaluacijski krug u Republici Hrvatskoj. Informacije koje je Povjerenstvo dostavilo toj međunarodnoj organizaciji bit će uzete u obzir na plenarnoj sjednici GRECO-a koja će se održati u prosincu, prilikom rasprave o nacrtu Evaluacijskog izvješća za RH. Povjerenstvo je o nedavnim događajima obavijestilo i OECD, a o istom je razgovaralo i s predstavnikom Europske komisije.

Najavljena je promjena zakona kojom bi se, prema najavi premijera, drugačije definirale ovlasti Povjerenstva. Kako to doživljavate i što očekujete?

Zadnja verzija zakona koju je Povjerenstvo vidjelo je ona koja je objavljena na e-savjetovanju tijekom ljeta prošle godine i poslije toga dosta dugo nismo imali nikakve informacije što je sa zakonom. Nakon što je novi ministar uprave stupio na dužnost, održali smo sastanak koji je bio pozitivan i konstruktivan te je dogovoreno da će se s izmjenama zakona krenuti ispočetka i da će predstavnici Povjerenstva biti uključeni u taj proces. Vezano uz navedeno, nadam se i očekujem da će biti kako je i dogovoreno s Ministrom uprave i da će Povjerenstvo biti u mogućnosti iznijeti svoje primjedbe na postojeći zakon i prijedloge za njegovo poboljšanje. Hoće li se smanjivati ovlasti Povjerenstva, u ovom trenutku zaista ne znam.

Bavili ste se ljudskim resursima i ravnopravnošću žena u društvu. Smatrate li da ovakvi napadi na ljude koji pokušavaju provoditi zakon doprinose općoj slici o društvenoj nejednakosti i pravnoj nesigurnosti, što je jedan od uzroka odlaska mnogih mladih iz Hrvatske?

Pa svakako da se istupima visokih državnih dužnosnika kojima se neovisna državna tijela koja u skladu sa zakonom provode postupke iz svoje nadležnosti dovode u politički kontekst šalje jedna loša poruka pa takve izjave ne doprinose stvaranju pozitivne klime i negativno utječu na percepciju građana o društvu i državi u kojoj živimo. Država bi trebala služiti kao servis građanima, a ne stvaranju političkih elita.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više