Novosti

Kronika

Naučeno potvrđeno u praksi

Najbolje priznanje projektu SNV-a ‘Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava’ stiglo je od vijećnika iz Topuskog kojemu su iskustva iz dosadašnja četiri edukacijska modula pomogla da se izbori za nove projekte u svojoj općini

U okviru projekta Srpskog narodnog vijeća ‘Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava’ u Sisku je 24. i 25. novembra održana dvodnevna edukacija za manjinske vijećnike i predstavnike lokalne vlasti s područja Sisačko-moslavačke županije.

Govoreći o ulozi institucija u procesu praćenja provođenja evropskih standarda koji se tiču zaštite ljudskih prava, Krešimir Margaletić iz Ministarstva uprave istaknuo je da se pojedina društva mogu ocijeniti po položaju manjina koje u njemu žive. Spomenuo je i da su nacionalne manjine premalo zastupljene u javnim i državnim ustanovama, jer od ukupno 50.375 zaposlenih njih 1.713, odnosno 3,6 posto, pripadnici su manjina. Naglasio je i da manjine u Hrvatskoj imaju pravo na zastupljenost u predstavničkim i izvršnim tijelima u 128 od ukupno 576 općina, gradova i županija, ali da u 28 njih to nije do kraja ispunjeno.

Bahrija Sejfić iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH govorila je o ulozi vijeća nacionalnih manjina u životu manjinskih zajednica u Hrvatskoj.

- Drago mi je da je ovaj projekt omogućio nacionalnim manjinama da utječu na procese u Sisačko-moslavačkoj županiji - poručila je Sejfić.

Profesorica Antonija Petričušić s Pravnog fakulteta u Zagrebu govorila je o definiciji javnih i manjinskih politika i njihovim elementima, kako i o procesu njihovog kreiranja.

- Vlada o manjinskim pitanjima govori samo u tri slučaja: ako se neko od manjinskih pitanja u javnosti, odnosno medijima artikulira kao važno, ako manjinske grupe imaju stručnjake i ako se pozitivno odnose prema vlasti te kad imaju mobilizacijski potencijal - objasnila je.

Govorila je i o realizaciji manjinskih prava tokom 1990-ih, zatim tokom pristupnih pregovora s Evropskom unijom te nakon pristupanja toj zajednici, kada je zbog izostanka pritiska iz Bruxellesa došlo do pokušaja njihove redukcije.

Drugi dan edukacije bio je rezerviran za praktični dio. Dragana Knezić iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu Zagreb je s učesnicima podijeljenim u grupe razgovarala o akterima u kreiranju javnih i manjinskih politika i njihovoj ulozi u tom procesu.

Dvodnevna edukacija završila je evaluacijom, a najbolje priznanje ovom projektu stiglo je od vijećnika Dragutina Ćelapa iz Topuskog koji je rekao da su mu iskustva u dosadašnja četiri edukacijska modula, koja su provedena tokom proljeća, pomogla da se izbori za nove projekte u svojoj općini.

Sedmicu ranije edukacija je održana i u Kninu za vijeća i lokalne predstavnike vlasti Šibensko-kninske županije. Slijedeće edukacije predviđene su za januar naredne godine. Spomenimo i da je Spomenka Đurić, voditeljica ovog projekta, na sjednici Vlade RH održanoj 24. novembra, imenovana za državnu tajnicu u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više