>

novosti logo

Ne dirajte mu preriju

Početkom rata u Hrvatskoj Miroslav Škoro živio je u SAD-u: ‘Da sam i bio ovdje, nisam baš veliki borac, nisam vičan oružju’, poručio je Škoro, objašnjavajući da se u Americi ‘svim silama trudio da suzbije djelovanje srpske propagande’

Početkom rata, u vrijeme najžešćih sukoba u Hrvatskoj, Miroslav Škoro živio je u Sjedinjenim Američkim Državama. Navedeni podatak ne bi imao nikakvu težinu ili vrijednost da Škorina predsjednička kandidatura nije rezultat višemjesečnih aktivnosti krajnje desnice u Hrvatskoj, poznate po upražnjavanju isljedničkog pitanja ‘Gdje si bio ‘91?’ koje je do danas ostalo mjerna jedinica domoljublja.

‘Od 1989. godine sam četiri-pet puta letio na relaciji Hrvatska – SAD. U trenutku agresije na Hrvatsku moja supruga je bila trudna, čekali smo dijete i kada je ono bilo spremno za let avionom, vratili smo se u Hrvatsku’, rekao je Škoro 1995. u intervjuu za tjednik ‘Panorama’, pravdajući se činjenicom da mu je supruga državljanka SAD-a, da su joj roditelji i sestra ondje, da se 1989. godine oženio i otišao s njom. Novinarka je podsjetila pjevača da su mu mnogi zamjerili izbivanje iz Hrvatske jer su i oni imali trudne žene. ‘Smatrao sam da trebam biti uz suprugu’, odgovorio je aktualni kandidat za predsjednika Hrvatske, kojeg se godinama u javnosti svrstava u krugove najtvrđe nacionalističke desnice, ideološki utemeljene na podvizima hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, ali i mržnji prema Srbima, ‘jugoudbašima’ i hrvatskim ‘pobjeguljama’ iz okupirane domovine.

‘Da sam i bio ovdje, nisam baš veliki borac, nisam vičan oružju. U životu se nisam potukao. Mislim da sam bio koristan i u SAD-u’, poručio je Škoro, objašnjavajući u drugom intervjuu da se u Americi ‘svim silama trudio da suzbije djelovanje srpske propagande’. ‘Čak sam i CNN zvao da im objasnim kako su u zabludi dok su emitirali neke vijesti. Hrvatskoj treba pomoći na sve načine’, izjavio je.

U razgovoru citiranom na početku ovog teksta novinarka mu je rekla da je čula priču o intervjuu u ‘Globusu’ koji je navodno trebao biti objavljen pod naslovom ‘Škoro je pobjegao, on je kukavica’, ali da je pjevač iskoristio prijateljstvo s tadašnjim urednikom Ivom Pukanićem i spriječio tiskanje. ‘Ako imaju takav intervju, neka ga slobodno objave. Ja sam 1989. godine uredno odjavljen odavde i prijavljen u SAD-u. Da sam dobio poziv za mobilizaciju, odazvao bih se, ali ne znam kako bih se ponašao’, odgovorio je, dodajući da ne može shvatiti što mu neki zamjeraju.

1/1