Novosti

Društvo

Neadekvatno liječenje

U Hrvatskoj liječničkoj komori zaključili su da preminuli novinar Vladimir Matijanić nije bio adekvatno antivirusno liječen

Large intrigator hrvoje

Nalaz povjerenstva ministra Beroša donekle je poljuljan (foto Željko Hladika/PIXSELL)

Hrvatska liječnička komora (HLK) objavila je prije nekoliko dana zaključak prema kojem je preminuli novinar Vladimir Matijanić trebao primiti lijek protiv Covida-19 koji nije bio dostupan u Hrvatskoj.

"Povjerenstvo je mišljenja da su kod pacijenta Vladimira Matijanića kombinacija necijepljenosti protiv bolesti COVID-19, virusom SARS-CoV-2 potaknuta ekscesivna aktivacija aberantnog imunološkog odgovora u sklopu neliječenog Sjögrenovog sindroma te izostanak antivirusnog liječenja sukladno Smjernicama za liječenje oboljelih od koronavirusne bolesti 2019 (COVID-19), verzija 5, izdanim od Ministarstva zdravstva 8. veljače 2022., bili glavni razlozi fulminantnog tijeka COVID-19 bolesti i, nažalost, smrtnog ishoda", piše u njihovom zaključku, iz kojeg je razvidno razilaženje sa stavovima ministra zdravstva Vilija Beroša i povjerenstva njegovog resora koje je istraživalo okolnosti Matijanićeve smrti.

U smjernicama za osobe oboljele od Covida-19 od 8. veljače koje spominje HLK, Paxlovid i Remdesivir su navedeni u dijelu antivirusnih i imunomodulacijskih lijekova. Za razliku od Slovenije, u Hrvatskoj Paxlovid nikada nije nabavljen. Remdesivir pak nije bio dostupan u splitskoj bolnici. Matijanić je u Klinici za infektivne bolesti KBC-a Split pitao bi li trebao primati antivirusni lijek, ali mu je rečeno da lijeka nema.

Portal Index podsjetio je da stručno povjerenstvo ministarstva koje je uspostavljeno da istraži okolnosti Matijanićeve smrti uopće nije razmatralo nestašicu navedenih lijekova. "Mogući razlog je da su tri od šest članova povjerenstva, a to su Ivan Puljiz, Miroslav Mayer i Edvard Galić, članovi i Beroševog povjerenstva koje donosi smjernice za liječenje oboljelih od koronavirusa. Upravo su oni i donijeli obveznu smjernicu da se u liječenju koristi lijek Paxlovid, koji nikada nije došao u Hrvatsku", piše Index.

HLK zaključkom sugerira da "izostanak antivirusnog liječenja sukladno Smjernicama za liječenje oboljelih od koronavirusne bolesti" spada među glavne razloge tragičnog epiloga. Unatoč ocjeni da je Matijanić trebao primiti lijek koji u Hrvatskoj nije bio naručen, Komora se u nečemu ipak složila s komisijom ministarstva i ustvrdila da "nisu učinjeni stručni propusti liječnika koji se mogu povezati s nepovoljnim tijekom bolesti COVID-19". Mišljenje HLK-a početkom minulog tjedna dostavljeno je Ministarstvu zdravstva i Pučkoj pravobraniteljici. Iz potonje institucije poručili su nedavno da je potrebno proširiti nadzor u ovom slučaju. "Povjerenstvo je navelo da nisu našli značajnije propuste u radu zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u medicinskom zbrinjavanju g. Matijanića, no to mišljenje temeljeno je isključivo na iskazima liječnika i drugih zdravstvenih radnika koji su bili uključeni u zdravstveno zbrinjavanje g. Matijanića. Problem je što ti navodi nisu dodatno provjeravani i poklonjena im je puna vjera, bez detaljne analize, stručne ocjene ili utvrđenja mogućih propusta. Zato smo dali preporuku Ministarstvu, da se nadzor proširi tako da povjerenstvo u obzir uzme i druge izvore i da detaljno istraži sve okolnosti koje su bile čimbenici tragičnog ishoda", piše u nedavnom priopćenju pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter.

Zbog propusta u radu povjerenstva, Hrvatsko novinarsko društvo zatražilo je smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša i pozvalo DORH da istraži cijeli slučaj. Peticiju za Beroševu smjenu i istragu potpisalo je pet tisuća ljudi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više