Novosti

Politika

Nebojši Glogovcu ulica u Beogradu

Na inicijativu Jugoslovenskog dramskog pozorišta Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda pokojni glumac dobit će svoj sokak, a ulicu će dobiti i indijski Nobelovac Tagore

Large glogovac

Nebojša Glogovac (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda na sjednici u ponedjeljak usvojila je inicijativu Jugoslovenskog dramskog pozorišta da glavni grad Srbije dobije ulicu koja bi se zvala Sokak Nebojše Glogovca.

U inicijativi JDP-a navodi se da je Nebojša Glogovac, kao jedan od najvećih glumaca u povijesti srpskog glumišta, igrajući s podjednakim velikim uspjehom klasični repertoar i suvremene generacijske uloge u predstavama i filmovima, snažno obilježio period i da je njegovo djelo u trajnom naslijeđu budućih pokoljenja.

Predsjednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda, Andrea Radulović, istakla je značaj čuvanja sjećanja na Glogovca, koji je ostavio veliki pečat na kulturu.

„Nebojša Glogovac je svojom pojavom i svojim talentom predstavljao nešto autentično i njemu svojstveno u svetu glume. Svojim neprocenjivim doprinosom razvoju kulturnih vrednosti u prestonici i šire, ostavio je dubok trag, koji nikada neće biti izbrisan i koji će se čuvati za buduće generacije. Imenovanjem ulice ostaće upamćen kao jedan od najvećih u svom, nažalost, kratkom životnom letu”, rekla je Radulovićeva, prenosi Tanjug.

Članovi Komisije su usvojili i zajedničku inicijativu dnevnog lista „Večernje novosti” i zamjenika gradonačelnika Gorana Vesića, da se podigne spomenik junacima Mojkovačke bitke.

„Smatram da je danas, više od čitavog veka nakon Mojkovačke bitke i Prvog svetskog rata, ne samo prikladno već i neophodno da se odužimo crnogorskoj armiji i crnogorskom narodu na skoro jedinstvenom primeru žrtve vojske jedne zemlje za vojsku druge zemlje. Bez ove žrtve, pobeda Srbije u Prvom svetskom ratu i sam opstanak srpstva bili bi dovedeni u pitanje”, naveo je Vesić u inicijativi.

Na sjednici Komisije usvojena je i inicijativa Ambasade Indije u Beogradu da se podigne spomenik-bista čuvenom indijskom književniku Rabindranatu Tagori u Parku prijateljstva na Ušću. U novembru 1926. godine, Nobelovac Tagore je posjetio Beograd i održao predavanja na Univerzitetu u Beogradu i Kolarčevom univerzitetu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više