Novosti

Politika

Nečastivi i na Tekstilnom

Eskalirala je pobuna studenata na zagrebačkom TTF-u odlukom tamošnjeg plenuma da se od kraja mjeseca poduzme blokada fakultetskog vijeća. Dotad bi se održao i studentski protestni skup ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja

Z2o4yupghdssd1oryldt7glx8hc

Još jedan zabranjeni plenum – Tekstilno-tehnološki fakultet  (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Pobuna studenata na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu eskalirala je u ponedjeljak, 17. listopada odlukom tamošnjeg plenuma da se od kraja mjeseca poduzme blokada fakultetskog vijeća te ustanove. Dotad bi se održao i studentski protestni skup ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja – čim nova Vlada i sektorski ministar preuzmu dužnost. Studenti su zapravo uočili da na njih i dalje nitko ne obraća pažnju i odlučili su je privući nešto adekvatnijim komunikacijskim strategijama.

Prethodni, prvi studentski plenum TTF-a, održan je ispred zgrade fakulteta, jer je dekanica Sandra Bischof naredila zaključavanje interijera. Drugi plenum, ovaj o kojem izvještavamo, održan je ipak unutar zgrade, ali je ulazak bio zabranjen novinarima. Ipak, glas o djelovanju dekanice Bischof nezadrživo se širi: ono i jest razlog bunta, pa je glavni zahtjev prvog plenuma bio njezina ostavka. Glavna ključarica ovog akademskog dvora odbrusila im je da se tome ne nadaju, čime otpočinje aktualno neizvjesno odmjeravanje.

Studenti joj zamjeraju oduzimanje indeksa apsolventima ljetos, pod urnebesnom izlikom nekakvog istraživanja. Ustvrdili su da im je u pritom nezakonito upisan pad predmeta na kraju akademske godine. Uprava je uzvraćala da nema pojma što joj se spočitava, da apsolventske godine nisu ni postojale i da nema saznanja da su bile upisivane. No studenti ističu da nikad nisu obaviješteni o promjenama uvjeta studiranja i da se zbog toga dio njih nalazi u sivoj zoni, a navedene su i neke financijske dubioze u poslovanju uprave. ‘Studenti ukazuju na kontinuirano kršenje zakona, sveučilišnog Statuta i pravilnika fakulteta u mandatu trenutne uprave (…) Studentima nije razjašnjeno zašto, nakon što su platili školarine, one nisu evidentirane u ISVU-sustavu, već stoji da su subvencionirani iz EU-fonda ili oslobođeni plaćanja odlukom visokog učilišta (…) Tko je financirao studente upisane redovno, a protuzakonito’, pita plenum, a sektorsko ministarstvo poručuje tek da ono nije financiralo te studente, njih preko tri stotine.

Na žalbe se očitovalo i Sveučilište u Zagrebu, kratko zaključujući da su postupci uprave TTF-a zaista protuzakoniti, ali su poduzeti za dobrobit studenata. Bolja poanta nije moguća; tretiranje studenata poput dječice, još i s posebnim potrebama, najdalje je dokle seže pedagoški i politički genij domaće akademske elite, barem kad je riječ o upravnim joj strukturama. Ta samozadovoljna i vlastohlepna klika zaslužila je i kudikamo žešće razdrmavanje odozdo, pa studentima TTF-a poželimo makar da ne posustanu brzo i lako.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više