Novosti

Politika

Nemiri na Kosovu 

Mediji pišu da je šestero ranjenih Srba primljeno u KBC Kosovska Mitrovica, u teškom stanju je muškarac iz Zvečana koji je upucan s leđa u predelu grudnog koša. Povređeno je i šestero policajaca, a uhapšeno osam lica

Large slika kosovo

Jedinice KFOR-a na prelazu Jarinje (foto M.M./ATAImages)

Samo desetak dana je prošlo otkako su specijalne jedinice kosovske policije, ROSU, napustile granične prelaze Jarinje i Brnjak nakon dogovora postignutog između dve strane o reciprocitetu za auto-tablice, da bi iste te jedinice krenule u novu akciju. Ovoga puta, kako kažu, ne samo na severu Kosova, već i delovima Prištine i Peći, sa ciljem da zaplene švercovanu robu iz prodavnica i apoteka.

Akciju su u Kosovskoj Mitrovici pratile i sirene za vazdušnu opasnost, a zbog reakcije građana ispaljivani su suzavci, šok bombe, gumeni meci, a neki izvori spomimju i bojevu municiju. U Zvečanu je pucano na 36-godišnjeg Srećka Sofronijevića koji je, kako prenose lokalni mediji, u teškom stanju primljen u KBC Kosovska Mitrovica. Upucan je s leđa u predelu grudnog koša.  

"Povreda je naneta vatrenim oružjm, ustreljen je u predelu grudnog koša. Povređena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operacionu salu kako bi mu izvadili metak. On se nalazi u intezivnoj nezi i u teškom je stanju", rekao je hirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica, prenosi RTS. Povređeni se, prema zadnjim izveštajima, bori za život. Kazao je kasnije da je 10 osoba povređeno. Pored dvoje teže, preostalo je osmoro zadobilo povrede od suzavca i gumenih metaka. On je naveo da nisu želeli da budu hospitalizovani, već su žeželi da se ponovo pridruže građanima koji su protestovali.

Tokom nereda čulo se i nekoliko detonacija, a poslednja, nešto posle podneva odjeknula je i kod Dudinog Krša, saznaje KoSSev. Kako portal Kosovo online prenosi, tokom obračuna je pričinjena materijalna šteta na više civilnih automobila parkiranih u blizini, a jedan automobil je zapaljen na raskrsnici između Srednje tehničke škole "Mihailo Petrović-Alas" i Bošnjačke mahale. Demonstranti su bacali kamenice, dok su policajci iz oklopnih vozila uzvraćali šok bombama.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je kako su se Srbi sa Kosova i Metohije uputili ka Raški, gde će se u 15 sati sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon obraćanja pojedinih Srba sa KiM, Vučić obratio se prisutnima na sednici vrlo oštrim rečima i rekao da je cilj da se destabilizacija Srbije.

"Danas se plašim da imamo nekoga ko je potpuno iracionalan u Prištini i imamo neke zlonamerne u međunarodnoj zajednici koji nam žele sukobe i hoće da nas uvuku u njih naravno da bih voleo da sačuvamo mir ali ću vam takođe reći da nemamo mi izbora". Vučić je potom dodao da je u svemu što se dešava prisutna emocija, dodajući da šta god da se desi, Srbija i Beograd će biti uz Srbe na KiM", kazao je Vučić i dodao da je 4. avgusta 2017. rekao da Srbija neće dozvoliti nove pogrome i Oluje.

"Zato sam odmah došao ovde... Srbija i Beograd su uz vas".

Vučić je rekao da ima samo jednu poruku: "Nisam poput drugih, i nije ova Srbija kao ona nekada. Čuvaćemo mir. Molimo NATO da obavi svoj posao, molim i ljude iz Albanije da nasiljem ne uvode red, a ako to ponovo pokušaju moj odgovor će biti kristalno jasan. U toj borbi u kojoj moramo da štitimo živote dece, ja vam kažem sa sigurnošću, mi ćemo u toj borbi da pobedimo".

"Na ovaj način, nama dole života nema", jedna je od poruka prisutnih na sastanku.

Ovim povodom oglasio se i premijer Kosova Albin Kurti: "Zločin i kriminalne grupe neće se tolerisati i protiv njih će se voditi borba. Borićemo se i sprečiti šverc. Današnja policijska akcija je završena. Pozivam građane u Severnoj Mitrovici da ne nasedaju na neke medije u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da ih politizuju i etnizuju."

U međuvremenu, Vojska Srbije je ponovo podigla borbenu gotovost, a premijerka Ana Brnabić je pozvala međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR na reakciju "kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština".

RTS javlja da je blokiran saobraćaj kamionima na magistralnom pravcu Mitrovica-Leposavić kod mesta Rudare. Barikada je od nekoliko kamiona, a tu su i okupljeni građani. Nedaleko od njih ostaci nekoliko stotina čaura koje je ispalila policija. Policija se povukla u svoje baze. Policija Kosova saopštila je da je usled događaja na Severu do sada prijavljeno da je šest policajca povređeno tokom današnjih akcija i to pet Albanaca i jedan Srbin. Osam lica je uhapšeno i to: R. K. (1957) Albanac iz Peći, A. K. (1979), Albanac iz regiona Prištine, M.N. (1990) Albanac iz Južne Mitrovice, I.Z. (1982) Albanski iz Južne Mitrovice, A.D. (1995) Albanaca iz Južne Mitrovice, M. DŽ. (1958) Bošnjak iz severnog dela Mitrovice, I. H. (1975) Albanac iz severnog dela Mitrovice, M. L. (1978) Srbin iz severnog dela Mitrovice.

Podsetimo, narednog vikenda na Kosovu se održavaju lokalni izbori. Mnogi tvrde da je i prošla akcija na granici bila neki vid predizborne kampanje, kako Kurtija čiji glasači su razočarani dosadašnjim rezultatima, odnosno njihovim nepostojanjem, tako i Srpske liste, kojoj ovakve tenzije mogu samo doneti još glasova, iako, barem među Srbima konkurenciju i nemaju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više