Novosti

Politika

Nepodobne općine

U Urbano područje Vukovar primljene su općine Bogdanovci, Trpinja, Lovas, Tompojevci i Tovarnik, a bez obzira na to što direktno graniče s Vukovarom u ovaj plan nisu ušle općine sa srpskom većinom Borovo i Negoslavci

Large vukovar

Dvostruki kriteriji u određivanju Urbanog područja (foto Emica Elvedji/PIXSELL)

Politika regionalnog razvoja Vukovara ne ide u smjeru sveobuhvatnosti, već podjela, tipičnih za ovo područje. Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojena je odluka o sistemu Urbanog područja Vukovar. Prema ovoj odluci, u Urbano područje Vukovar primljene su općine Bogdanovci, Trpinja, Lovas, Tompojevci i Tovarnik. Bez obzira na to što direktno graniče s Vukovarom, za razliku od Tovarnika i Tompojevaca, u ovaj plan nisu ušle općine Borovo i Negoslavci.

Inicijativa za Urbano područje dolazi od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Riječ je o provođenju mjera održivog urbanog razvoja putem mehanizama integriranih teritorijalnih ulaganja. Njima se omogućava korištenje sredstava iz različitih EU fondova. Tu priliku za period 2021. do 2027. dobio je i Grad Vukovar. Nakon konzultacija s određenim jedinicama lokalne samouprave, napravljeno je cjelokupno Urbano područje Vukovar. Načelnici Borova i Negoslavaca, dvije većinski srpske općine, nisu kontaktirani, niti su imali bilo kakva saznanja o tome.

SDSS-ov gradski vijećnik Dejan Drakulić podsjeća na činjenicu da se Negoslavci i Borovo naslanjaju na Vukovar i samim tim ispunjavaju sve potrebne uvjete za uvrštavanje u ovo područje. Stvaranje Urbanog područja znači povezivanje općina koje imaju određenu fluktuaciju stanovništva, svakodnevno komuniciraju i putuju, što predstavlja jednu urbanu cjelinu. Tako se, na neki način, proširuje područje jedinica lokalne samouprave.

- Ulazak u sastav Urbanog područja je za naše opštine izuzetno važan, od mogućnosti apliciranja na projekte do povlačenja određenih sredstava. To bi značilo poboljšanje uslova života u tim opštinama. Dovoljno je da znate da Opština Borovo nema benzinsku pumpu, tako da svi koji sipaju gorivo odlaze u Vukovar. Što se tiče same namere predlagača, jasno je stavljeno do znanja koje opštine ne žele, a koje žele. Ako je bilo mesta za opštinu Trpinja, moglo je biti mesta i za Negoslavce i Borovo - govori Drakulić.

Odluka o definiranom vukovarskom Urbanom području na zadnjoj sjednici je izglasana glasovima većine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više