Novosti

Društvo

Nevinost biznismena

Globalne porezne oaze i preko njih sklonjeno bogatstvo poslovnjaka nisu problem, nego se istinska nevolja krije u političkim ovlastima nad ekonomijom. Tako rezonira Hrvatska televizija, ako je mjerilo njezin izbor ekspertnih gostiju

Large pxl 070721 83829033

Andrej Grubišić (foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Globalne porezne oaze i preko njih sklonjeno bogatstvo poslovnjaka nisu problem, nego se istinska nevolja krije u političkim ovlastima nad ekonomijom. Tako bar rezonira Hrvatska televizija, ako nam je mjerilo njezin izbor ekspertnih gostiju, ovaj put povodom megaklaster-afere Pandora Papers u režiji Međunarodnog saveza istraživačkih novinara (ICIJ).

HTV je za komentar na temu evazije poreza zamolio Andreja Grubišića koji tamo lagano već postaje kućni ekonomski guru. "Nisu problem bogati poslovnjaci i zvijezde", konstatirao je on, prebacujući težište na ministre s plaćom od dvije-tri tisuće eura te s 20-ak apartmana na moru. Takav ministar je to, objašnjava nam Grubišić u centralnom Dnevniku HTV-a, "vjerojatno stekao upotrebom tzv. crony-kapitalizma, gdje je nekome pogodovao za neku vrstu usluge i netko mu se, uvjetno rečeno, revanširao".

Nismo pak čuli tko bi bili misteriozni revanšisti s protuuslugama u vrijednosti atraktivnih nekretnina, ako ne baš biznismeni. No njih Grubišić, a posredno i HTV, rado opravdava, smatrajući da "pokušavaju na legitiman način skloniti svoje novce u poreznu jurisdikciju gdje je manji ili nulti porez". Štoviše, time nam dragocjeno "sugeriraju da su potencijalno porezi u njihovim domicilnim zemljama pretjerano veliki".

Njega očito ne zbunjuje činjenica da odnedavno i najveće ekonomske sile ozbiljno namjeravaju oporezivati globalne divove tamo gdje potonji realiziraju prihod, umjesto da ga (ne) plaćaju u fiskalnim rajevima. Stoga je "ključna poruka" ove ICIJ-eve priče, drži Andrej Grubišić, to "da bi trebalo ograničiti političku moć i vlast". Naime, upravo ona je "danas toliko velika da, jednostavno, ta koncentracija moći i vlasti vas uvijek dovodi u situaciju da nekome pružate tzv. usluge ili mu dajete povlastice koje je netko spreman honorirati".

No krivnju za tu kolosalnu zamjenu teza ipak nećemo adresirati na Grubišića, nego na HTV koji nam njegove stavove plasira kao objektivne i neutralne, premda su dosad zastarjeli čak i na Zapadu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više