Novosti

Društvo

Katran i perje: Kuponska kolektivizacija

Biznismena Sašu Cvetojevića naljutila ideja o uvođenju turističkih vaučera: Njegov nastup na neurotičnoj društvenoj platformi Facebook otkrio je da uglađeni poslovnjaci ne samo što glume nonkonformiste i borce protiv okoštalog birokratskog sustava, nego u tom smislu koriste i posve nesputan rječnik

W1ksl2gusw53h142t03miefiyg8

Saša Cvetojević

Buljiti u travu i čekati da ista izraste. Mjeriti vrijeme pužu na 110 metara s preponama. Sjediti u čekaonici ustanove javnog zdravstva i kopati nos. Gledati utakmice Hrvatske nogometne lige dok istovremeno slušate Gibonnija.

Postoji mnogo smrtonosno najdosadnijih stvari na ovom svijetu, ali nijedna se ne može mjeriti s praćenjem izjava domaćih libertarijanaca, te neobične interesno-daviteljske skupine, za koju je čak i bivši urednik mjesečnika ‘Banka’ Željko Ivanković nedavno primijetio da njezini pripadnici vrše brutalni propagandni pritisak i da nastupaju s jeftinim frazama.

Da stvari u međuvremenu ne bi slučajno postale još dosadnije, pobrinuo se jedan od najistaknutijih libertarijanaca. Radi se o čuvenom biznismenu i zvijezdi poslovnih bulevarskih rubrika Saši Cvetojeviću. Njegov nastup na neurotičnoj društvenoj platformi Facebook otkrio je da uglađeni poslovnjaci ne samo što glume nonkonformiste i borce protiv okoštalog birokratskog sustava, nego u tom smislu koriste i posve nesputan rječnik. Tako je Cvetojević osvježio znanstveni pristup ove društvene skupine izrazima ‘nogom u jaja’, ‘ogavno, odbojno i smrdljivo govno’, ‘kurve muške i ženske’. Mladog ideologa naprosto je razbjesnila ideja Ministarstva turizma da po uzoru na Mađarsku uvede CRO kartice - turističke vaučere.

Naravno, ovakav rijedak pokušaj poticanja potrošnje izravnom državnom mjerom izazvao je žestoku kontrakampanju u privatnim medijima. ‘Čemu to, pobogu? Kome to, pobogu? Imate li vi pametnijeg posla?’ zavapio je u očaju Cvetojević, poznat po tome što se u predsjedničkoj kampanji perspektivnog Ive Josipovića dovezao na karlovački željeznički kolodvor u svom najnovijem Tesla Motors automobilu.

Cvetojević je na Facebooku istresao čitav niz teza o tome kako država ne smije usmjeravati potrošnju i određivati istu, pa se dohvatio drevnog hladnog oružja libertarijanaca: prizemne ironije na socijalistička vremena, krajnje duhovito primijetivši da ovakvi političari poput naših slobodno nakon vaučera mogu uvesti kartice za ulje, kavu, šećer i bonove za struju. Nećemo prepričavati dijelove koji obuhvaćaju već navedene nepristojne izraze, ali ćemo svakako pribilježiti još jednu libertarijansku lekciju, kojom smo se opet vratili na sam početak teksta.

- Ostavite ljudima da za svoj novac odaberu što oni misle da vrijedi i gdje misle da vrijedi. Niste trgovački lanac, ne trebaju vam lojaliti programi… Potrošnja se povećava podizanjem kvalitete usluge, konkurentnošću i većom vrijednošću za novac. Omogućite našem turizmu da bude konkurentniji…

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz…

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više