Novosti

Politika

Nevladine organizacije s Kosova: Zaustavite javni linč Shkëlzena Gashija!

Niz kosovskih uglednih nevladinih organizacija upozorava da se i dalje nastavlja javni linč aktivista Shkëlzena Gashija, koji je u intervjuu prije više mjesec dana govorio o zločinima pojedinih pripadnika OVK-a. U hajku protiv Gashija uključio se i predsjednik Kosova Hashim Thaçi

Qjq0qhuzu1wkao7b6g7vcrds7ne

Shkëlzen Gashi

Veliki broj uglednih nevladinih organizacija s Kosova – među kojima su Integra, tamošnja Inicijativa mladih za ljudska prava, Balkanska istraživačka mreža (BIRN) te svjetski poznati filmski festival Dokufest – uputio je javno pismo u kojem pozivaju na zaustavljanje javnog linča kosovskog aktivista Shkëlzena Gashija. Podsjećamo, Gashi je krajem travnja u jednom intervjuu govorio o zločinima pojedinih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova nad srpskim i ostalim ne-albanskim civilima – ali i nad Albancima kritičnima prema OVK-u – te dodao da su neki od pripadnika OVK-a umiješani u zločine bili ‘na rukovodećim pozicijama’. Tadašnji tehnički premijer Kosova Albin Kurti Gashija je odmah smijenio s pozicije svog savjetnika, a protiv Gashija je potom u medijima i javnosti pokrenuta žestoka kampanja mržnje tijekom koje je dobijao i prijetnje smrću. S kakvom je bujicom mržnje Gashi suočen pokazuje i činjenica da je omladinska organizacija Demokratske stranke Kosova - jedne od najjačih tamošnjih stranaka - građane Kosova pozvala da u znak prosvjeda protiv njegovih izjava javno puštaju pjesmu "Marš OVK-a", čemu su se tisuće i odazvale.

- Zbog njegovih javnih izjava koje je dao pre više od mesec dana, gde je između ostalog pomenuo nealbanske civilne žrtve i njihovo pravo na pravdu, kao i individualnu odgovornost koju bivši pripadnici OVK moraju da snose, koji su počinili zločine za vreme i posle sukoba na Kosovu, Škeljzen Gaši je javno linčovan, dobijao je pretnje i uvrede od strane šire javnosti, ali i mnogih javnih ličnosti i političara. Dokazujući tako, čak i 21 godinu nakon sukoba, da je na Kosovu izuzetno opasno govoriti o ratnim zločinima, o drugačijem narativu, u društvu u kojem je kultura nekažnjivosti ojačala svoje korene, stoji u pismu objavljenom na Facebook profilu Integre.

Pismo skreće pažnju da je trenutni šef Demokratske stranke Kosova u Srbici, Sami Lushtaku, opisao Gashija kao ‘udbaša’ i ‘čovjeka koji mrzi OVK i pokušava da kriminalizuje OVK’ te ‘mrzi Kosovo’. Javnom linču Gashija pridružio se i sam predsjednik Kosova.

- Pre nekoliko dana, predsednik Kosova, g. Hašim Tači je pripisao izjavama aktiviste Škeljzena Gašija mržnju prema OVK, namerno pogrešno predstavljajući čak i nakon objašnjenja javnosti u vezi sa svakim nesporazumom koji je iznesen od njegovog prvog intervjua.Izuzetno smo zabrinuti zbog uvreda i linča upućenim aktivisti Škeljzenu Gašiju koji neprestano vrše uticajne ličnosti i političari iz našeg društva, koji već dugi niz godina kreiraju javni diskurs o prošlosti gde je samo jedna istina u narativu preovlađuje, a kao što vidite pokušaj osporavanja prilično je opasan, upozoravaju potpisnici javnog pisma.

Također se poziva politički spektar „da odmah zaustavi javni linč aktiviste Škeljzena Gašija, jer sa takvom političkom elitom u kojoj se predstavlja i promoviše jedna naracija, jedna istina, onemogućavamo proces tranzicione pravde na Kosovu i uskraćujemo pravo na pravdu žrtvama i njihovim porodicama”. Puni tekst pisma i popis potpisnika možete vidjeti ovdje, a na ovoj poveznici dostupan je Gashijev intervju za Novosti.


 

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više