Novosti

Društvo

Nevolje stanara samačkih hotela

Dio bivših radnika Uljanika u dodatnim neprilikama. Novi vlasnik je najavio isključenje energenata onima koji su odbili preseljenje iz pulskog samačkog hotela

Large intrigator  dragan

Okupljanje stanara samačkih domova u Puli (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

Problemi za stotinjak stanara dvaju samačkih domova u centru Pule, nekada u vlasništvu društva Uljanik Standard, započeli su krajem 2020. stečajem brodogradilišta Uljanik d.d., čije je navedeno društvo bilo njegovim dijelom. Potom je za 20 milijuna kuna društvo prodano poduzetniku Iliji Lovriću. Novi je vlasnik naumio srušiti jedan i navodno obnoviti drugi samački dom, pa su se većinom nekadašnji radnici bivših Uljanikovih društava, od kojih pojedini ondje žive čitav svoj radni vijek, početkom ovoga tjedna morali iseliti iz jednog od njih. Grad Pula pronašao im je zamjenski privatni smještaj u mjestu Pomer, udaljenom pet kilometara od Pule, u sastavu Općine Medulin. Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata, iznio nam je u razgovoru egzaktne brojke u ovom slučaju.

- Od stotinu ljudi, njih 29 je prešlo u drugi samački hotel zbog najavljenog rušenja prvog, gdje su potpisali ugovor o najmu za idućih šest mjeseci. Riječ je o stanarima koji su još zaposleni i koji sebi mogu dozvoliti plaćanje stanarine od 1.700 kuna mjesečno, što novom vlasniku zasad očito odgovara. No valja vidjeti koliko će se dugo zadržati u tom drugom hotelu, vjerojatno dok na njega također ne dođe red za rušenje. Važno je u tom kontekstu napomenuti da su u njega već pristigli građani Nepala, dakle vlasnik je već doveo jeftinu radnu snagu - ističe za Novosti Cerovac.

Nadalje, nastavlja naš sugovornik, u Pomer se preselilo 20 stanara, uglavnom socijalnih slučajeva, kojima je Grad Pula preuzeo plaćanje privatnog smještaja od tisuću kuna plus troškove prijevoza autobusa od Pomera do Pule, gdje imaju plaćen jedan obrok dnevno.

- Jedan dio stanara napustio je smještaj i našao rješenje privatnim vezama, dok je, prema mojim informacijama, još dvadesetak ljudi odbilo preseljenje, premda Grad govori o njih petero, ali oni spominju samo one koji primaju socijalnu pomoć Grada - kaže Cerovac.

Razlozi zbog kojih su neki odbili preseljenje sadržani su u zahtjevima da im se osigura zamjenski smještaj u centru Pule kako bi bili bliže liječniku i drugim javnim službama. Novi im je vlasnik stoga već najavio namjeru isključenja energenata, struje, vrlo vjerojatno i vode. Sindikalist Cerovac ističe novi problem za koji nema odgovor.

- Samački hoteli bili su u sustavu Grada Pule, a Pomer je u sastavu Općine Medulin. Svi oni koji su se preselili u Pomer morat će promijeniti adresu stanovanja ili prebivališta i time će postati mještani Medulina. U tom trenutku Grad Pula tehnički više neće imati nikakve obaveze prema njima, pa se pitam što će tada biti s tim stanarima - kaže Cerovac.

U međuvremenu nastavlja se uspješno poslovanje novog društva Uljanik brodogradnja 1856, nastalog na razvalinama bivšeg brodograđevnog giganta. Prema riječima Cerovca, ugovorene su sekcije i cijevi za talijansku brodogradilišnu grupaciju Fincantieri; ugovorena je gradnja suhog doka za Izrael i ribarice za norveške brodare. Kako kaže, posla ima napretek za idućih godinu dana. Raste i broj zaposlenih, tako da danas u tom brodogradilištu radi preko 350 radnika. Plan je da se do srpnja dođe do brojke od 500 zaposlenih.

- A mačke? Jesu li se one vratile u krug brodogradilišta? - pitamo sindikalista, aludirajući na tu životinjsku zajednicu koja oduvijek obitava među pulskim dokovima.

- Neke su mačke otišle, pa su se vratile - za kraj će Cerovac.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više