Novosti

Kultura

Sale Veruda: "Tek kad je 'Bella ciao' postala nepoželjna, tek tada se nismo dali"

Devedesete su bile fantastično vrijeme da se pokaže tko je tko. Leko je kad je sve OK, ali kad je frka, vidi se tko je tko, kazao je utemeljitelj pulskog punk benda KUD Idijoti Saša Milovanović zvani Sale Veruda u emisiji Vide TV Zavidavanje

Large letopis srpskog doma 1

Sale Veruda, nekadašnji gitarist KUD Idijota (foto Vida TV)

“Tek kad su 'Bella ciao' i 'Bandiera rossa' postale nepoželjne, tek tada se nismo dali. Ako sam ih svirao prethodnih petnaest godina, tek se sada neću dati: ili ćete me ubiti, ili ćete mu pustiti da ih odsviram”, kazao je Saša Milovanović poznatiji kao Sale Veruda, utemeljitelj, gitarist i autor pjesama kultnog pulskog punk benda KUD Idijoti, u emisiji Vide TV Zavidavanje by Lado Tomičić, koja je dostupna na ovoj poveznici.

Sale je ispričao kako su KUD Idijoti snimili te dvije partizanske pjesme u svojim kultnim obradama, i kako su one devedesetih postale problem. “Nisam političan. Kako kaže stih naše pjesme 'HC', 'Pratim politiku u samoodbrani'. Ali, znali smo tjerati mak na konac. 'Bellu ciao' smo izvodili još 1982., 1983., zato što je jako lijepa pjesma, a 'Bandieru rossu' smo snimili iz klinačkog inata, jer su nas optužili da kopiramo Pankrte, koji su je također snimili. One se mogu slušati kao izrugivanje ali i kao odavanje poštovanja, ovisi kao shvatiš”, kazao je.

“Pjesme su uvijek iste – i 1982., i 1992. i 2002., ali reakcije publike se mijenjaju. Devedesetih su nastale frke. Postale su lakmus papir: dio publike odmjerava hoće li band imati muda da ih izvede, drugi dio odmjerava što će se desiti. Kako bi se bližio kraj koncerta, to bi se osjetilo u atmosferi. Izveli bismo pjesme, i nikad se nije desilo ništa”, kazao je legendarni pulski rocker.

Voditelj Lado Tomičić pitao je Verudu je li doživio kao izdaju izostanak podrške kolega glazbenika kada su KUD Idijoti bili jedini bend iz Hrvatske koji je devedesetih pristao nastupiti u Sloveniji na koncertu “Igra rock'n'roll cela Jugoslavija”, pa je čak i Goran Bare, frontmen 'Majki' kojima su KUD Idijoti organizirali prvi koncert u Puli, rekao kako mu 'KUD Idijoti' idu na živce'. “Čak se i ne sjećam da je Bare to rekao. Neka ljudi pričaju što hoće, meni je bitno da se držim onog što je po mojim mjerilima ispravno. Besmisleno je ispravljati tuđa mišljenja. Devedesete su bile fantastično vrijeme da se pokaže tko je tko. Kad je sve OK, sve je Ok, ali kad je frka, vidi se tko je tko”, odgovorio je Sale Veruda.

Ispričao je zanimljivu povijest benda koji je djelovao od 1981. do 2012., kada je umro pjevač, legendarni Tusta, uključujući i to kako su ga optužili za “srbovanje” jer na omotu kazete njihovog live albuma piše “Sale three fingers”, a to zato što je na snimljenom koncertu svirao s prstom koji je ozlijedio na poslu u brodogradilištu Uljanik, gdje je radio.

Opisao je i poznati incident koji su KUD Idijoti nehotice izazvali 1988. na koncertu u talijanskoj Calabriji odsviravši, posve nesvjesni polariziranog političkog konteksta, “Bandieru rossu”. Zbog toga je polovina publike odmah revoltirano napustila koncert, a karabinjeri pokušali prekinuti svirku, pa je jedan od njih u naguravanju pao s pozornice, i cijela je stvar, kazao je Sale, “objavljena u rubrikama međunarodne politike”.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više