Novosti

Kultura

Суврeмeнoст хaрмoникe

Mиa Грoздaнић, jeднa je oд нajнaдaрeниjих хaрмoникaшицa у Хрвaтскoj, нaступилa je у Aрхeoлoшкoм музejу Истрe у Пули

Large informator suvremenost  %c4%87irilica

Istaknuta glazbenica i pedagoginja – Mia Grozdanić

Pulska akademska harmonikašica Mia Grozdanić nastupila je pred punom Velikom dvoranom Arheološkog muzeja Istre u Puli i predstavila djela suvremenih europskih skladatelja. Posebnost ovog programa je i dob skladatelja, čija su djela izvođena: najstariji među njima (Davor Bobić) rođen je 1968., a najmlađi (Ozren Grozdanić) 1988. godine, dok su sva izvedena djela nastala u posljednjih trinaest godina. Iznimku čini velika Dora Pejačević, čiju je kompoziciju, pisanu za klavir, Grozdanić prilagodila izvedbi na harmonici. Neka od tih djela Grozdanić izvodi prva u Hrvatskoj. Pulski snimatelj Marko Račan je snimio i oblikovao video kojim je u pozadini bila popraćena izvedba, stvorivši tako pravu mini-sinesteziju doživljaja.

Harmoniku publika, ali i brojni glazbenici i kritičari, često vide kao instrument prikladan za izvođenje popularne glazbe za razonodu masa. Tek je relativno nedavno, polovicom prošlog stoljeća, na harmonici počelo izvođenje koncertnih, klasičnih djela. Grozdanić stoga koncertnoj harmonici utire novi put na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Mia Grozdanić jedna je od najnadarenijih harmonikašica u Hrvatskoj. Rođena je 1987. u Puli. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekla je u Puli, a osnovni i doktorski studij harmonike završila je na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu pod mentorstvom Vojina Vasovića. Magistrirala je na Sibelius Akademiji u Helsinkiju. Njezina doktorska disertacija rezultirala je objavom albuma "P. I. Čajkovski: Godišnja doba, op. 37a" (izdavač: Tondak).

Surađivala je s eminentnim svjetskim skladateljima, a istaknuti hrvatski skladatelj Davor Bobić posvetio joj je tri djela. Nastupala je u Estoniji, Finskoj, Španjolskoj i Srbiji, solistički i s Hrvatskim komornim orkestrom, sa Zagrebačkim solistima i uz kragujevački Gradski komorni gudački orkestar Šlezinger. Osvojila je brojne nagrade i priznanja. Mia Grozdanić je i iznimno uspješna glazbena pedagoginja. Radila je kao asistentica na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu i na Muzičkoj akademiji u Puli, te kao nastavnica u glazbenim školama u Delnicama i Rijeci i Puli.

Pulski koncert dio je ciklusa "Suvremena koncertna harmonika" koji je otpočeo 2. travnja u Labinu, a imat će ju prilike čuti publika u Vinkovcima 20. travnja i u Mariji Bistrici 23. travnja. Pokrovitelji koncerata su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Pula.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više