Novosti

Kultura

Хaрмoникaши нa дeлу

У Вукoвaру сe нa трaдициoнaлнoм мeђунaрoднoм фeстивaлу Првa хaрмoникa Слaвoниje, Бaрaњe и зaпaднoг Срeмa oкупиo вeлики брoj млaдих учeсникa

Large festival harmonike

Tradicionalan festival Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema (foto Senka Nedeljković)

Tradicionalan festival Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema okupio je 26. juna u Vukovaru tridesetak mladih talenata, odnosno solista harmonike, koji su se nakon takmičarskog dela, u okviru revijalnog, predstavili publici. Organizator ove jedinstvene manifestacije na ovom prostoru bilo je udruženje Čuvari srpskog identiteta.

Stručni žiri, na čijem je čelu bio poznati harmonikaš i dugogodišnji šef Narodnog orkestra Radio-televizije Srbije Branimir Đokić ocenjivao je kandidate podeljene u osam kategorija, od mlađih pionira do seniora, te u konkurenciji mlađih i starijih dueta. Od mlađih pionira najuspešniji je bio Darko Nikolić, najuspešniji pionir bio je Dušan Šakota, a stariji pionir Filip Popović. U kategoriji mlađih juniora, titulom najboljeg okitio se Kristijan Gavrić, dok je najbolji junior bio Strahinja Radonjih. Prema odluci stručne komisije, najbolji senior i apsolutni pobednik festivala je Lazar Stanojević.

- Završio sam 3. razred Srednje muzičke škole, a harmoniku sviram od malena. To je u našoj familiji tradicija, jer su otac i stric harmonikaši - rekao je mladi Beograđanin kojem ovo nije bilo prvo učešće, a kako nam je rekao, već ranije je osvajao priznanja za svoj rad. Doprinos revijalnom delu Festivala harmonike dali su beogradska estradna umetnica Snežana Babić- Sneki i Plesna grupa Venera iz Vukovara.

- Drago nam je što festival iz godine u godinu napreduje, u smislu prijavljenih učesnika i posetilaca, a posebno na njegov međunarodni karakter - rekao je predsednik Organizacionog odbora i udruženja organizatora Dragan Todić. Program su sufinansirali Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više