Novosti

Kratko & jasno

Nikolina Banić Svaki mi je prajd dojmljiv, od prvog do zadnjeg

Za prvu ruku sam napravila kostur arhiva splitskog prajda koji se sastoji od svega što sam našla na internetu i svega čega se sjećamo. Trebalo bi razgovarati s još protagonista i prikupiti ostalu dokumentaciju, kaže aktivistkinja i autorica fanzina "10 godina pridea u Splitu"

Large banic

Povodom desete godišnjice prvog Split Pridea izdali ste fanzin sa sjećanjima kako biste "na jednom mjestu okupili raspršene fragmente iz proteklog desetljeća Povorke", no naglasili ste da je to work in progress. Znači li to da je fanzin početak većeg projekta arhiviranja materijala u vezi LGBT pokreta u Splitu?

Deset godina Povorke ponosa je naš prvi jubilej. Kada smo u LGBT Centru razgovarali o proteklih deset godina, shvatili smo da zaboravljamo detalje i da osim novinskih izvješća s prajdova ništa nije napisano o tome. Za prvu ruku sam napravila kostur tog arhiva koji se sastoji od svega što sam našla na internetu i svega čega se sjećamo ja i svi ostali sudionici i organizatori Povorki ponosa do kojih sam za sada uspjela doći. Trebalo bi razgovarati s još protagonista i prikupiti video i foto-dokumentaciju za koju znam da postoji. Ne bih najavila velik projekt, ali tema mi se čini važnom i vidim dosta prostora za napredak.

Tko je sve radio na fanzinu i kako se može do njega doći?

Ja sam prikupljala informacije, razgovarala s ljudima i pisala tekstove, a grafičko oblikovanje je radio brzi i efikasni Bruno Bebić. Tisak je potpomognut milošću Clubturea kroz projekt Ponosne inicijative, čiji je nositelj Ponosni Zagreb. PDF verziju fanzina smo uploadali na web-stranicu LGBT Centra Split: https://lgbtcentarsplit.org/2021/06/13/fanzin-10-godina-splitske-povorke-ponosa/ Fizički se fanzin distribuira na našim eventima, a možete ga zatražiti putem naših društvenih mreža.

Splitski Pride imao je tijekom ovih deset godina zanimljiv put. Koji su vama bili najdojmljiviji trenuci?

Meni je kao LGBTIQ+ osobi svaki prajd dojmljiv. Od prvog do zadnjeg. Možemo mi kao udruga raditi sto drugih aktivnosti, ali prajd uvijek ostaje centralni događaj za sve nas koji smo drugačiji od heteronormativnog ideala. Izdvojila bih možda nekoliko trenutaka s prajda 2019. Prvo mi se učinilo da ga je nekako lakše organizirati jer su sve udruge u gradu koje smo zamolile za pomoć željele surađivati s nama. Onda sam na sam dan prajda primijetila da je povorka nekako neobično duga, a zatim sam, dok je Mirta Barić držala govor ispred Vijećnice, primijetila njenog oca s transparentom na kojem piše "ponosan roditelj". To me razvalilo.

Ove godine imali ste niz akcija povodom mjeseca Pridea, od nastupa House of Flamingo (HOF) preko vješanja zastave duginih boja na Matejuški do biranja plakata za Pride. Što ste još organizirali i kako je protekao nastup HOF-a na otvorenom?

Napravili smo nekoliko događaja na Turskoj kuli – Pride kviz na otvorenom, a tjedan kasnije Pride pazar (buvljak) i promociju fanzina. Održali smo radionicu animacije čije produkte željno iščekujemo. Zatim radionicu uređivanja Wikipedije. Želimo postići da na Wikipediji bude više sadržaja o Split Prideu i LGBTIQ+ pokretu općenito. Nastup HOF-a na otvorenom još je jedan primjer pomicanja granica slobodnog prostora za LGBTIQ+ zajednicu. U normalnim okolnostima mi bismo taj nastup organizirali u klubu i noću. Zbog pandemije smo morali to napraviti na otvorenom i po danu. I sad nam je drago zbog toga.

Hoće li i ove godine biti Pridea?

Hoće, 17. srpnja. Rezervirajte datum.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više