Novosti

Društvo

Skupina mladića pokušala zapaliti zastavu LGBT zajednice postavljenu na splitskoj Matejuški

Nešto iza ponoći desetak mladića pokušalo je bengalkama zapaliti zastavu duginih boja - simbol LGBT zajednice - postavljenu na splitskoj Matejuški. Počinitelji nisu uspjeli, no ovo je već treći pokušaj skidanja ili uništavanja zastave otkako je postavljena

Ts5wzla746mwgug5tb8dcs6l9bt

Screenshot, Split Pride Facebook

Noćas oko 00:30 organizirana skupina desetak mladića pokušala je zapaliti zastavu duginih boja - simbol LGBT zajednice - postavljenu na splitskoj Matejuški 23. lipnja. Zastavu su nastojali zapaliti bengalkama postavljenim na pet štapova, no nisu uspjeli. Nakon toga dali su se u bijeg, a pozvana je i policija. Identitet počinitelja nije poznat. Snimku pokušaja paljenja na svojoj je Facebook stranici objavila udruga Split Pride te je možete pogledati ovdje.

Mladi koji se inače okupljaju na Matejuški pokušali su ih spriječiti u naumu, kako je za Novosti ispričala Nikolina Banić iz Split Pridea koja je i sama sinoć bila na Matejuški. Naime, ovo je već treći pokušaj skidanja zastave otkako je ona u ponedjeljak postavljena, pa su članovi Split Pridea odlučili svake večeri dežurati pored zastave.

Odmah prvog dana tri su osobe kamenom oštetile lokot kojim je zaključan jarbol sa zastavom. Lokot je uništen, no zahvaljujući dolasku policije zastava je ostala na jarbolu. Sljedećeg dana stariji muškarac zastavu je pokušao skinuti nožem, no ni on nije uspio. Kao i trojku s kamenjem, i njega je otjerala skupina mladih koji se inače druže na Matejuški.

- Ovo skidanje zastave je poput testa inteligencije. I ovi od jučer su pali. Prvo su pokušali kamenom, onda nožem. Ovi od jučer su napredovali do vatre, ali ni njima nije uspjelo, rekla je za Novosti Banić. Da su je zapalili, ispričala je, postavili bi novu.

- Ljudi super reagiraju na zastavu. Zašto je ne bi imali? – upitala se Banić. Dodala je kako je zbog prvog pokušaja skidanja zastave dignuta kaznena prijava za zločin iz mržnje. Što se jučerašnjeg događaja tiče, policija je poručila da je u tijeku kriminalističko istraživanje. Inače, zastava duginih boja na Matejuški je postavljena u okviru niza aktivnosti u lipnju - koji se smatra mjesecom ponosa gejeva i lezbijki - te bi trebala tamo stajati do ponedjeljka.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više