Novosti

Politika

Nismo samo na lomačama

Novinari ‘Novosti’ Vladimir Jurišić i Davor Konjikušić nagrađeni su na natječaju Fra Ma Fu za najbolju reportažu u prošloj godini. Jurišić za niz dirljivih priča o banijskim i kordunaškim Srbima povratnicima, a Konjikušić za reportažu o migrantima ‘Ovo je pasji život’

646y5xfzvf9n4vw04qz6bzg3mjc

'Ovo je pasji život' - nagrađena reportaža Davora Konjikušića

Novinari ‘Novosti’ Vladimir Jurišić i Davor Konjikušić nagrađeni su na natječaju Fra Ma Fu za najbolju reportažu u prošloj godini.

Na raspisani natječaj u roku se odazvalo dvanaest autora, kandidirajući 18 svojih radova objavljenih u novinama i na internetskim portalima. Žiri u sastavu Boris Pavelić, Mato Pejić i Drago Hedl jednoglasno je odlučio da dodijeli tri ravnopravne nagrade: osvojili su ih Vladimir Jurišić za seriju reportaža u ‘Novostima’, Davor Konjikušić za reportažu ‘Ovo je pasji život’ također objavljenu u ‘Novostima’ i Jelena Prtorić za ‘Tajnu doline Pankisi iz koje mladi odlaze u džihad’ objavljenu u Nacionalu. Nagrade će biti dodijeljene na otvorenju trećeg Festivala reportaže Fra Ma Fu u petak, 8. septembra uvečer u Virovitici.

Festival je dobio ime po velikom novinaru, (foto)reporteru i scenaristu stripova Franji Martinu Fuisu, odnosno po pseudonimu kojim je potpisivao svoje reportaže, a organizira ga virovitički ogranak Hrvatskog novinarskog društva koji vodi urednik portala Virovitica.net Goran Gazdek.

Podsjetimo da je Franjo Martin Fuis, rođen u Virovitici 1908. godine, bio jedan od najpoznatijih hrvatskih reportera 1930-ih godina. U novine je donosio zbilju ekonomske krize i života potlačenih, skitnica i beskućnika. Bio je također pilot, pa je tako stradao u avionskoj nesreći kod Plitvica 1943. godine, iako se točne okolnosti njegove smrti ni danas ne znaju.

Kao što je Fuis pisao o žrtvama tadašnjeg društveno-ekonomskog sistema, tako i nagrađeni novinari pišu o žrtvama današnjice. Jurišić je do sada napravio niz dirljivih priča o banijskim i kordunaškim Srbima povratnicima koji se suočavaju s velikim opstrukcijama lokalne vlasti i institucija. Konjikušić je pisao o migrantima iz Afrike i Azije koji u Beogradu u magazinima i nekadašnjim carinskim terminalima borave u neljudskim uslovima, uz prijetnju deportacija.

Kao jedinstven virovitički kulturno-turistički događaja, festival koji se od 7. do 10. septembra održava i u Pitomači i Slatini, nije namijenjen samo reporterima, nego i ljubiteljima stripa, muzike i kulinarstva.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više