Novosti

Politika

Ništa od progona spolnog uznemiravanja po službenoj dužnosti

Okretanjem leđa prema saborskoj većini, opozicija je protestirala protiv neprihvaćanja izmjena Kaznenog zakona po kojim bi se spolno uznemiravanje gonilo po službenoj dužnosti, a ne po prijavi u roku od tri mjeseca. HDZ tvrdi da će zakon biti vrlo brzo promijenjen

Large opozicija

Opozicija protiv pozicije (foto Facebook/Rada Borić)

Nakon što je saborska većina odbila SDP-ov prijedlog izmjene članka 156. Kaznenog zakona kojim bi se spolno zlostavljanje gonilo po službenoj dužnosti sa 74 glasa protiv, 51 za i dva suzdržana, zastupnici opozicije ustali su i okrenuli leđa desnom dijelu sabornice gdje sjedi parlamentarna većina. Po SDP-ovom prijedlogu kazneno djelo spolnog uznemiravanja gonilo bi se po službenoj dužnosti umjesto po prijavi u roku tri mjeseca.

Tim je povodom zastupnica Nove ljevice Rada Borić upozorila da žrtve ne mogu čekati, da su prava žena ispred stranačkih politika kao i da su zastupnice opozicije jedinstvene u osudi neizglasavanja zakonskih promjena, s obzirom da će ovako u zastaru pasti sve prijave koje je potaknuo pokret #nisamtražila.

Uoči glasanja zastupnice oporbe Sabina Glasovac (SDP), Marijana Puljak (Centar), Sandra Benčić (Možemo), Marija Selak Raspudić (Most) i Ružica Vukovac (Domovinski pokret) još jednom su apelirale na saborsku većinu da ne „okreću leđa žrtvama” i prihvate zakonske izmjene radi zaštite žrtvi spolnog uznemiravanja

"Dogodit će se da će nasilje otići u zastaru, ako studentice, radnice, kućanice, sve žene koje trpe seksualno nasilje, to ne prijave u roku tri mjeseca", rekla je Glasovac i dodala kako je vrijeme da se pređe s riječi na djela.

Marijana Puljak kazala je se kroz raspravu pokazalo da se 151 zastupnik slaže s potrebom da se pomogne žrtvama, upitavši koja je šteta ako se zakon sada izmjeni.

"Ne okrećite leđa žrtvama", pozvala je i Benčić ustvrdivši kako argumentacija za odbijanje vladajućih da se radi na novom sveobuhvatnijem zakonu ne stoji.

"Ta procedura će trajati većinu godine, a u međuvremenu će otići u zastaru svi slučajevi seksualnog uznemiravanja o kojima smo slušali posljednjih mjeseci", upozorila je.

"Za žrtve je bolje da se ovo donese prije nego poslije", istaknula je Selak Raspudić.

Riječ je o tome hoćemo li stati u obranu zlostavljača ili ćemo dati podršku žrtvi, dodala je Vukovac.

Marija Jelkovac (HDZ) kazala je da HDZ nije protiv cilja koji SDP želi postići nego ne želi Kazneni zakon mijenjati u kratkom vremenu dva puta. U tijeku je izrada izmjena Kaznenog zakona kojima će biti obuhvaćeno ono što traži SDP, ali i druge izmjene vezane za bolju zaštitu žena od spolnog zlostavljanja.

Sabor je jednoglasno sa 114 glasova usvojio zaključak klubova vladajuće većine kojim se zadužuje Vlada da najkasnije do 31. svibnja dostavi Saboru prijedlog izmjena Kaznenog zakona, koji će biti usklađen s EU uredbama i osigurati snažniju zaštitu žrtava spolnog uznemiravanja, među ostalim uvođenjem kaznenog progona po službenoj dužnosti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više