>

novosti logo

Kronika Kronika

Novi asfalt u Lipnici

Uređena prometnica u starom selu sa srpskim stanovništvom u istočnom dijelu Zagrebačke županije: Lipnica broji nekoliko desetaka stanovnika a poznata je po dugoj povijesti i tradiciji, kao i šire područje Opštine Rakovec

U naselju Lipnica u Opštini Rakovec, prošlog tjedna asfaltiran je dio lokalne ceste u dužini od 450 metara. Cesta je dugi niz godina bila oštećena i zadavala je velike brige domaćem stanovništvu te drugim vozačima.

Projekt rekonstrukcije lipničke ceste, financirala je Zagrebačka županija u saradnji s matičnom rakovačkom opštinom. O samom projektu, nešto više rekla je Brankica Benc, predsjednica Općine Rakovec.

- U Općini stalno radimo na podizanju komunalnog standarda. Asfaltiranjem cesta je dobila jedno novo ruho. Preasfaltirali smo cestu kako bi bila bolja i sigurnija prometna povezanost u općini. Tako stvaramo bolje uvjete i ugodno mjesto za život svim generacijama - rekla Benc i dodala kako Županija i župan Stjepan Kožić, pomažu u brojnim projektima, a sve s ciljem razvoja malih sredina kao što je njezina. Lipnica je staro selo sa srpskim stanovništvom koje se nalazi u istočnom dijelu Zagrebačke županije, broji nekoliko desetaka stanovnika i poznato je po dugoj povijesti, tradiciji kao i šire područje Opštine Rakovec. Od nekoliko okolnih mjesta naseljenih pripadnicima srpska manjine, jedino je ostalo u pravoslavnoj parohiji Salnik koja je najvećim dijelom uništena u Drugom svjetskom ratu - najviše je stradalo upravo stanovništvo mjesta Salnik.

Prva doseljavanja pravoslavnih Srba u Salnik, spominju se još u 15. vijeku i povezuju se s kneginjom Katarinom Branković Kantakuzinom u čijem je posjedu nakon smrti njenog supruga Urliha Celjskog, pored Velikog i Malog Kalnika te Medvedgrada, nalazio srednjevjekovni grad Rakovec. U selu se od znamenitosti može vidjeti vrijedna pravoslavna kapelica Sv. Nikole koja je izgrađena 1795. na mjestu stare kapelice iz 1750. godine. Spomenuta kapelica ima status spomenika kulture, a 2012. godine je temeljito obnovljena.

1/1