Novosti

Društvo

FOTOGALERIJA Dan Vukovara u Zagrebu osvanuo grafitima protiv Srba

Fotoreporter Novosti Jovica Drobnjak snimio je 28 fotografija grafita govora mržnje i poziva na ubijanje Srba i Milorada Pupovca na području Savskog Gaja i Remetinca. Najveći dio njih napisan je na jučerašnji dan obilježavanja obljetnice Vukovara

Zidovi kraj Osnovne škole Savski Gaj u Zagrebu u četvrtak su osvanuli išaranim porukama mržnje prema Srbima, predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu te ustaškim i nacističkim znakovima.

"Zagreb mrzi Srbe" i "Srbe na vrbe", uz nacrtano drvo s povješanim ljudima samo su neke od njih. Vrlo sličan grafit s vrbama uz natpis "Serbian Family tree" (Srpsko obiteljsko stablo) nacrtan je i prošle godine u obližnjoj Svetoj Klari.

Portal Index.hr  piše da su i zidovi pothodnika kod škole išarani ustaškim i nacističkim znakovljem, simbolima Dinama i neprimjerenim tekstom. "Dan polako sviće bljedi ova noć jedna srpska majka na groblje mora poć", piše na jednoj strani zida uz "Ubi Srbina".

Na drugoj je ispisano "Za dom spremni" te "18.11.1991. Vukovar". Također, netko je ispisao i križ u krugu uz slova WPWW, što je simbol bijelog nacionalizma. Na zidu kod ulaza u pothodnik ispisano je "Ubi Srbina" s ustaškim "u" i "potjerajte Pupovca", kao i "Pupovac, četnik, krepaj".

Na zidu u prostoru OŠ Savski Gaj napisano je još jednom "Zagreb mrzi Srbe". Ispod nekih išaranih poruka piše Topovi Savski Gaj što je, piše Index, čini se, potpis ovih nepoznatih ili ovog nepoznatog autora.

Savki Gaj je inače susjedni kvart Laništu gdje se nalazi trafostanica s muralima posvećenim Vukovaru i ratnom zločincu Slobodanu Praljku. Oba murala su obrisana prije mjesec dana. Praljkov namjerno, a onaj posvećen Vukovaru greškom - kako je objašnjeno iz Grada Zagreba - pa je već sutradan ponovo nacrtan. 

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju koju je u Savskom Gaju i Remetincu, na stotinjak metara udaljenosti, snimio Jovica Drobnjak. Gotovo svi su napisani i nacrtani jučer, na dan kad se obilježavala obljetnica kraja rata i okupacije Vukovara.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više