Novosti

Kultura

Нушић o Koсoву

"Koсoвo – oпис зeмљe и нaрoдa", путoпис Брaнислaвa Нушићa кojи je oбjaвљeн 1902. гoдинe, прeдстaвљeн je у oсjeчкoм пoдoдбoру СKД-a Прoсвjeтa

Large informator nu%c5%a1i%c4%87  %c4%87iilica

Publika na predavanju

"Kosovo – opis zemlje i naroda", putopis koji je objavljen 1902. godine, opsežno je delo Branislava Nušića. Putopis kojim Nušić pred čitalačku javnost stupa kao pronicljivi posmatrač jedne kulture smeštene na jugu Srbije predstavljen je 10. maja u SKD Prosvjeta, pododbor Osijek.

U 45-minutnom izlaganju, predsednik pododbora Zdenko Čikara je rekao da je u prvom delu knjige putopisac fokusiran na prikaz geografskih i prirodnih odlika Kosova, društvenog uređenja i običaja, a u drugom delu detaljnije se posvećuje značajnim lokalitetima poput Prištine, Gazimestana, Lipljana, Kačanika, Mitrovice itd.

Naročitu vrednost, kako je istaknuto, putopis dostiže zahvaljujući autentičnim Nušićevim fotografijama, koje prate bogate i zanimljive opise predela i naroda umnogome različitog u odnosu na današnje vreme. Voditelj multimedije osječkog pododbora Milenko Vojnović digitalizovao je prvo izdanje putopisa.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više