Novosti

Društvo

Krnje presude

Sud u Prištini osudio je četvoricu optuženih za umešanost u ubistvo istaknutog srpskog političara Olivera Ivanovića. No nije razjašnjeno tko su organizatori. "Konačnu istinu nećemo dobiti bez aktivnije uloge Beograda", kaže Ivanovićev bratanac

Large internacionala  ko%c5%beul

"U atmosferi straha se ne živi" – mural u Beogradu s likom Olivera Ivanovića (foto Dejan Kožul)

Osnovni sud u Prištini osudio je 28. juna četvoricu optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, istaknutog srpskog političara s Kosova koji je 16. januara 2016. ustreljen ispred svog ureda u Kosovskoj Mitrovici. Reč je o prvostepenoj presudi, kojom je još dvoje optuženih oslobođeno krivice. Po četiri godine dobili su Dragiša Marković i Žarko Jokanović, oba policajca, a takođe policajac Nedeljko Spasojević dobio je četiri i po godine zatvora, dok je deset godina dobio Marko Rošić, u svojstvu "samo" građanina Severne Mitrovice, za učešće u kriminalnih grupi koja je organizovala ubistvo. Osuđenima će se uračunati vreme provedeno u pritvoru i kućnom pritvoru. To suđenje je, inače, počelo u julu 2021. godine, a optužnica je menjana čak tri puta. Suđenje i presude, međutim, nisu dale odgovor na pitanje ko je organizovao ubistvo Olivera Ivanovića. Na samom početku kosovsko tužilaštvo je kao organizatore kriminalne grupe, koja ima veze s ubistvom Ivanovića, optužilo Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića koji su od početka bili nedostupni kosovskim organima. Bratanac Olivera Ivanovića Aleksandar Ivanović smatra da je ubistvo njegovog strica bilo nemoguće izvršiti bez logističke podrške uticajnih Srba sa severa Kosova, kao i da su se danas, šest godina nakon ubistva mnoge stvari iskristalisale.

- Mnogo puta smo pričali da je sever Kosova umrežen bezbednosnim kamerama, ali snimaka ubistva nema. A nemoguće je bilo pratiti Olivera danima i pripremati ubistvo, a da niko od ljudi na severu Kosova koji su zaduženi za bezbednost Srba nije to registrovao - kaže Aleksandar Ivanović za Novosti.

On ne veruje da je četvoricu osuđenih Srba organizovao neko od Albanaca, a da nije bilo barem logističke podrške nekog od uticajnih Srba sa severa. Podseća i da je najstrožu kaznu dobio Rošić.

- U Oliverovom novčaniku je pronađena registracija vozila koje ga je pratilo u stopu jako dugo vremena. Interesantno je da je nakon ubistva to vozilo pratilo i mog oca, a ispostavilo se u istrazi da je Marko Rošić upravljao tim vozilom - navodi naš sagovornik.

Optužnica je menjana čak tri puta. U prvobitnoj verziji nalazila su se i imena Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića. Međutim, oni nisu neposredno dovođeni u vezu sa ubistvom već su, kao što rekosmo, bili navedeni kao organizatori grupe koja se bavila kriminalnim poslovima koji imaju veze sa ubistvom. U izmenjenim optužnicama njihova imena su izbrisana. Ivanović ističe da je tužilac to objasnio činjenicom da "oni ne mogu da budu optuženi ukoliko nisu saslušani pred nadležnim organima Kosova".

- Niko od njih nije na toj teritoriji. Radoičić je, kad je hapšena ova grupa, pobegao kroz prozor svog stana, uz očiglednu dojavu, tako da je imao dovoljno vremena da pobegne i nikad nije postao dostupan kosovskim organima – pojašnjava Ivanović.

U međuvremenu se desio i oružani incident u selu Banjska, u kojem je Radoičić priznao da je učestvovao. Premijer Kosova Albin Kurti je čak uslovio formiranje Zajednice srpskih opština izručenjem Milana Radoičića. To je, priznaje Aleksandar Ivanović, dodatno zakomplikovalo situaciju.

- Videćemo kakav će biti stav Srbije. Ne verujem u izručenje. Pre će Srbija napraviti neki ustupak na štetu nacionalnih interesa. Neće ga izručiti jer je on za njih preopasan svedok, a ako ga puste, on će pričati i što ga ne budu pitali - napominje.

Veruje i da se polako slaže slika o ubistvu, ali i da "konačnu istinu nećemo dobiti bez aktivnije uloge Beograda". Oliver Ivanović je, podsećamo, bio oštri protivnik Srpske liste, stranke koju Beograd uvelike kontrolira.

- Evidentno je da to ne žele, da je to medijski problem i da ćemo morati da sačekamo da se promene političke okolnosti u Srbiji da bismo saznali istinu - zaključuje naš sagovornik, koji takođe ističe da je tišina u Srbiji o ubistvu Olivera Ivanovića "pregruba", jer se za šest godina nije odmaklo dalje od predistražnog postupka, što ukazuje da "nema spremnosti da se otkrije izvršilac i nalogodavac Oliverovog ubistva".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više