>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan
Piše N.J.

Tanka optužnica

Iako vijest da je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv šest osoba koje se terete za umiješanost u ubojstvo Olivera Ivanovića, nije izazvala uzbunu, već prve reakcije iskazuju sumnju u tu optužnicu i namjere onih koji su je podigli

Iako vijest da je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv šest osoba koje se terete za umiješanost u ubojstvo Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda koji je ubijen 16. januara 2018. u Kosovskoj Mitrovici, nije izazvala uzbunu, već prve reakcije iskazuju sumnju u tu optužnicu i namjere onih koji su je podigli.

Podsjetimo, optuženi su Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, zatim pripadnici Kosovske policijske službe (KPS) Dragiša Marković i Žarko Jovanović, tadašnji načelnik policije za krvne delikte Rade Basara i Ivanovićeva sekretarica Silvana Arsović. Spasojević i Rošić su u pritvoru od hapšenja u novembru 2018., Basara od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.

U optužnici nema Milana Radoičića, čije je hapšenje pokušano krajem novembra 2018., ni Zvonka Veselinovića i Milana Mihailovića za koje se govorilo da su pod istragom. A nema ni imena ubojice – okrivljeni se terete za učešće ili organizaciju kriminalne grupe ili otkrivanje službene tajne, ali ne i za ubojstvo.

Branilac Dragiše Markovića Dejan A. Vasić rekao je da nakon uvida u optužnicu ima utisak da je ona isforsirana i tanka čak i za osnovanu sumnju, a kamoli za ozbiljnu optužnicu.

- Marković je optužen jer je navodno odao tajnu informaciju da je ubijen Oliver Ivanović, kada je navodno nekoga zvao da mu javi, što uopšte nije istina. To je već znao ceo svet, to nije tajna, to nije informacija koju ne zna baš svako - rekao je Vasić srpskim medijima.

Nebojši Vlajiću, ranijem advokatu Olivera Ivanovića, još nisu poznati dokazi na kojima tužilac zasniva optužnicu.

- Tužilac kaže da je više od sto svedoka saslušao, neke i više puta, a ne znamo šta su rekli i na kojim dokazima zasniva optužnicu - rekao je Vlajić i dodao da će vrijeme pokazati ima li na Kosovu dovoljno pravednih sudaca koji bi nepristrano razmotrili ovaj slučaj.

Oliverov brat Miroslav Ivanović smatra da je prerano govoriti o optužnici, ali da sve zajedno ne ulijeva previše povjerenja jer se o izvršiocima i nalogodavcima ubistva ne govori ništa.

- Činjenice koje se iznose su veoma šture, skromne i praktično nedovoljne za neki ozbiljan kritički stav o tome ili konačno zaključivanje. Jedino što se da primetiti je da se pominje niz krivičnih dela koja je ta skupina navodno izvršila, a teško ubistvo stavlja se u poslednji plan. To mi ne uliva previše poverenja s obzirom na to da se o izvršiocu i nalogodavcu ubistva ne govori ništa. Samim tim nisam sklon tome da očekujem da će ovo uroditi zadovoljavanjem pravde, ko je i zašto ubio Olivera - rekao je Ivanović.

1/1