Novosti

Politika

O gradonačelniku ima tko da piše

Istraživanje Gonga i HND-a ukazalo je na masovni angažman marketinških agencija koje se u većini ugovora obvezuju da će prije objave lokalnim vlasti na uvid dati medijski sadržaj, o izboru tema odlučuju gradonačelnici koji ih i suuređuju, a javnim novcem financiraju se i PR tekstovi o velebnim uspjesima onih koji financiraju medijske aktivnosti

Large 1beljak

Crno na bijelom – kao gradonačelnik Samobora Krešo Beljak sklopio je marketinško-medijski ugovor od 190.000 kuna (foto Boris Ščitar/PIXSELL)

Četiri tvrtke za proizvodnju medijskog sadržaja imaju jednog vlasnika. Jedna od njih zapošljava jednu osobu. Tri ostale prema portalu Poslovna.hr nemaju nijednog. Radi se o firmama Ciudad, Primera Occidens, Primera North i Primera Meridies, pod rukovodstvom Vjerana Stilinovića. One su vlasnički povezane s portalima gradonacelnik.hr i nacelnik.hr, koji ne postoje u registru elektroničkih publikacija. Unatoč tome, 2020. i 2021. godine od raznih su općina i gradova utržili više od 850 tisuća kuna za informiranje lokalne javnosti. Potpisali su, među ostalim, ugovore s gradovima Jastrebarsko, Samobor, Zaprešić, Vrbovec, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Bakar, Crikvenica, Krk, Opatija, Belišće, Donji Miholjac, Beli Manastir, Supetar, i s općinama Ernestinovo, Klinča Sela te Strizivojna.

Načelnici i gradonačelnici zauzvrat su dobili zaokruženi paket usluga: u ugovorima koje smo analizirali ovi mediji "vrše kampanje publiciteta" za gradonačelnika, objavljuju PR tekstove koje im njegov ured dostavlja, dva puta godišnje ga intervjuiraju te ga, k tome, i "informiranju, savjetuju i educiraju" o trendovima na tržištu lokalnog političkog upravljanja. Portal gradonacelnik.hr kreira top ljestvice gradova koji ponajbolje upravljaju svojim resursima. Ako neki grad ne dospije u Top 10, druga strana mu je u ugovoru dala "mogućnost predlaganja i sukreiranja tema koje su predmet analize" njihovih natjecanja, kako piše u ugovoru s gradonačelnikom Jastrebarskog Zvonimirom Novoselom. Nakon potpisanog ugovora krajem prošle godine portal je objavio informaciju da se "Grad Jastrebarsko plasirao u našem ovogodišnjem izboru za Najbolji grad u samo finale u Smart-city kategoriji - među tri su grada s najboljom kvalitetom zraka u Hrvatskoj, obuhvatom mobilne naplate parkinga, izdvajanju za obrazovanje odraslih." Kategorija za natjecanje je napretek. One su takoreći nepresušne. Što se tiče informiranja javnosti, ona se provodi nježno, bez kritičkih dilema te temeljito prenosi PR aktivnosti nositelja vlasti koji ih financiraju.

Grad Sveti Ivan Zelina potpisao je ugovor s firmom Prigorski marketing and consulting, koja se za 30 tisuća kuna njima obvezala na "tjedno praćenje rada i aktivnosti" toga grada, objavljivanje PR reportaža i intervjua s gradonačelnikom Hrvojem Košćecom

Ako gradovi ili općine završe pri vrhu u nekoj od varijacija rečenog natjecanja, onda je izvjesno da će im portal svečano uručiti plaketu s kojom se političar može posljedično hvaliti, čime se zatvara krug ovog lukrativnog poslovno-poduzetničkog modela. Lokalna javnost, izravno zainteresirana za informacije s područja svojeg življenja, nesvjesna je da se radi o plaćenim PR angažmanima, jer to nigdje nije oglašeno.

Ovo je samo jedan primjer koji ukazuje na zabrinjavajuće stanje financiranja medija iz gradskih i općinskih proračuna. On je blistava metafora za većinu drugih tijela lokalne samouprave, koji su u zadnjih nekoliko godina prionuli plaćanju nemedijskih firmi i pretvaranju budžeta za informiranje građana u bestidnu tvornicu samohvale. Pokazalo je to, među ostalim, istraživanje koje je proveo Gong u suradnji s HND-om o financiranju hrvatskih medija u kojem je sudjelovao i potpisani novinar. U sklopu projekta pitali smo, među ostalima, općine i gradove u Primorsko-goranskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj županiji te Gradu Zagrebu da nam dostave ugovore "o uslugama koje su sklapali s medijima tijekom 2020. i 2021. godine".

Rezultati su ukazali na masovni angažman marketinških agencija i produkcijskih tvrtki, koje se u većini ugovora obvezuju da će prije objave davati na uvid medijski sadržaj, da će o izboru sadržaja odlučivati gradonačelnici, da će ga suuređivati s njima, da će širiti propagandu pod društvenim mrežama i izrađivati PR tekstove o velebnim podvizima onih koji financiraju njihove medijske aktivnosti. Izbori "medija" s kojim se potpisuju ugovori ovise o volji vladajućih, a ta se volja, u zemlji koja je lišena bazične demokratske kulture, manifestira u očekivanom smjeru. Zašto financirati nekoga da kritički propitkuje tvoj rad, ako možeš platiti nekog da te isključivo hvali i da u skladu s ugovorom objavljuje informacije koje mu ti dirigiraš? Iz svega proizlazi i bazični strukovni problem: takve kompanije, za razliku od pravih medija, nisu obvezane rukovoditi se etičkim postulatima struke, prema kojima je zabranjeno prikriveno oglašavanje, uz jamčenje uredničke neovisnosti od vanjskih političkih utjecaja.

Na primjer, marketinška firma Ramona Rubin u zadnje dvije godine sa samo jednim zaposlenim potpisala je ugovore za "informiranje" s općinama Dubrava, Brckovljani, Gradec, Rugvica, Luka, Božjakovina, Rakovec, Bedenica i gradovima Dugo Selo, Zaprešić, Marija Gorica, Sveti Ivan Zelina i s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije. Sve skupa, najmanje 250 tisuća kuna. Priloge za svaku općinu i grad od oko 10 minuta emitiraju na OTV Televiziji, ali prije toga njihovi naručitelji, gradonačelnici i načelnici, ugovorno su obvezani dostaviti "sve potrebne materijale o događajima koje želi zabilježiti". Upravo u skladu s ovom ugovornom odredbom, prilozi su postojano servilni prema naručitelju i njegovim aktivnostima. Firma informira građane o mnogočemu, ali ne i o financijskoj pozadini priloga. U suvlasništvu je Gordane Lešnik-Sremić i Borivoja Zimonje. Zadnjih pet godina ima postojanih pola milijuna kuna prihoda.

Ugovor između Svetog Ivana Zeline i Prigorskog marketinga and consultinga

Ugovor između Svetog Ivana Zeline i Prigorskog marketinga and consultinga

Sličan trend razvidan je u Primorsko-goranskoj županiji, na primjeru emisije Đir s Davorom Jurkotićem, koja se emitira na lokalnim televizijskim postajama. Četiri različita poslovna subjekta za oglašavanje i produkciju u vlasništvu voditelja emisije, dva urednika i jedne ženske osobe koja se preziva kao voditelj, zadnje dvije godine uspješno sklapaju ugovore s raznim gradovima i općinama koje nazivaju "uslugama oglašavanja". U tom paketu predviđeno je gostovanje u polusatnoj emisiji, uz teme po izboru političkog upravitelja grada i oglašavanje priloga na društvenim mrežama. U skladu sa svim ugovorima, političar se promovira u ležernom stilu i još bira što želi prikazati od svoga rada. Zadnje dvije godine tako su uprihodili više od 200 tisuća kuna samo u Primorsko-goranskoj županiji.

Treba znati da dobar dio navedenih tijela javne vlasti nisu potpisivali ugovore sa stvarnim medijima u dijelu koji se odnosi za informiranje. Ako su i angažirali registrirane medije, pravila suradnje nisu bila puno drugačija.

Općina Kneževi Dvori, na primjer, potpisala je ugovor s Radijom Banska Kosa 16. ožujka 2021. godine, dakle uoči lokalnih izbora, po kojem se informacije iz općine emitiraju "u dogovoru s općinom": "Na zahtjev naručitelja naša redakcija stoji na raspolaganju", piše u drugom "ugovoru o medijskom praćenju" koji je ista općina sklopila s firmom MB-Press, nakladnikom portala Baranja info 7. siječnja 2021. godine. U ožujku 2021. godine, načelnik općine Vedran Kramarić dao je 18 tisuća kuna firmi Go 2 Baranja za izradu i održavanje Facebook stranice.

Grad Sveti Ivan Zelina potpisao je pak ugovor s firmom Prigorski marketing and consulting, koja je prošle godine imala jednu zaposlenu osobu. Ona se pak za 30 tisuća kuna njima obvezala na "tjedno praćenje rada i aktivnosti" toga grada, objavljivanje PR reportaža i intervjua s gradonačelnikom Hrvojem Košćecom na portalu prigorski.hr, sve po "pravilima struke". Sadržaji dva ugovora u zadnje dvije godine s gradom Vrbovcem za 42 tisuća kuna su slični, uz dodatak: "oglašavanje medijskih priloga na svom portalu kontaktirati s načelnikom". Iako je riječ o nominalno medijskoj distribuciji informacija, to se u ugovorima naziva marketinškim aktivnostima, na portalu koji također nije registriran kao elektronička publikacija.

Ugovor za emisiju Đir Davora Jurkotića s Ravnom Gorom

Ugovor za emisiju Đir Davora Jurkotića s Ravnom Gorom

Lokalne televizije posebna su priča, zbog opsega financijskih naknada i vidljivosti. Izdavač NeT televizije zadnje je dvije godine utržio oko milijun kuna u ugovorima s općinama Luka i Pisarovina, te gradovima Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina i Velika Gorica. Tvrtka Sjever sjeverozapad, nakladnik Televizije Zapad u vlasništvu Alana Balena, u isto je vrijeme uprihodovao više od dva milijuna kuna preko ugovora s gradovima Zaprešićem, Samoborom, Svetom Nedeljom, Svetim Ivanom Zelina, općinama Brdovec, Jakovlje, Luka, Marija Gorica. Na jugu dominira TV Jadran, u vlasništvu Stipe Latkovića, kontroverznog tajkuna koji je optužen za devastaciju uvale Vruja. U zadnje dvije godine dosegli su pola milijuna kuna preko ugovora s općinama Dugi Rat, Marina, Podstrana, Primorski Dolac, gradovima Supetrom i Omišem. Njihovi ugovori su različiti, ali baštine puno zajedničkog. Prva televizija tako se obvezala priloge podvrgnuti prethodnom "pregledu" gradonačelnika i "uvažavati" njihove prijedloge. Druga nudi desetak emisija kao platformu za objavu sadržaja gradova i općina koje ih na ovaj način financiraju "sukladno pravilima struke, uputama i zahtjevima Naručitelja", što je drveno željezo, odnosno nemoguća simbioza. Pravila novinarske struke izričito se protive "uputama i zahtjevima" bilo kojeg naručitelja, posebno onoga koji je političkog tipa. Latkovićeva televizija Jadran pak nudi novinarstvo, odnose s javnošću i produkciju u jednom pakiranju. Pritom se obvezuje da im gradonačelnik "sugerira teme i goste" te "dostavlja redovite informacije o protokolima i događajima", ima pravo pregledati sadržaj emisija, kako bi ih onda oni "novinarski" popratili. Građani su u ovim kombinacijama suvišne stavke: služe tek kao pasivni promatrači nekonfliktnog zbira pokretnih slika, nesvjesni navedenih dogovora.

Lokalni javni mediji, u većinskom vlasništvu tijela samouprave, slabo su ugovorno financirani ako ih se usporedi s komercijalnim firmama. U slučajevima kad i jesu onda se podrazumijeva etički nedopustiva servilna uređivačka dinamika jednakog intenziteta. Radio Vrbovec, na primjer, ima ugovor s Općinom Rakovec prema kojem su načelnica Brankica Benc i radio suodgovorni za "objavljeni materijal" u eteru, odnosno "promidžbeni materijal" i "informacije od javnog interesa" koje općina mora dostavljati radiju na emitiranje. Portali Samobor.hr i samoborskiglasnik.hr te tiskovina Samoborske novine javna su glasila Grada Samobora. Tvrtka Crno na bijelom, koja je tek 2021. godine zaposlila jednu osobu s bivšim gradonačelnikom Samobora Krešom Beljakom potpisala je ugovore vrijedne otprilike 190 tisuća kuna za objavu tekstova o Samoboru u dogovoru s Beljakovom upravom. Tvrtka se obvezala da će u izvještavanju građana zastupati "interese naručitelja". Kanal RI, u suvlasništvu županije, Grada Rijeke i još niza drugih privatnih dionika, svoje kronike i emisije posvećene gradovima po županiji bazira i oblikuje po istom plaćeničkom modelu koji ide u korist političara što potpisuju s njima lukrativne ugovore. Ovaj kratki presjek istraživanja pokazao je potpuni poraz lokalnog novinarstva i faktički izostanak kritičke kontrole političara. Zahvaljujući tijelima javne vlasti koji su odabrali propagandu, nauštrb proračuna i medijski lobotomiziranih građana.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više