Novosti

Društvo

O ministrima i radnicama

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković ponovio je da je Vlada odgovorna za sudbinu radnica Orljave jer se radi o tvornici koja je bila u državnom vlasništvu

Large intrigator ivana

Neka ministri žive s 1.700 kuna mjesečno – radnice Orljave (foto Neva Žganec/PIXSELL)

U ljubičastim kutama, na kiši na glavnom zagrebačkom trgu, prošle su sedmice stajale radnice Orljave. U rukama im poruka "platite svoje radnike", ista ona koju ponavljaju od lanjskog ljeta. Znaju je napamet već i golubovi metropole, jer nije ovo prvi put da su radnice iz Požege potegnule do Zagreba.

Ovog puta došle su na sastanak s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanom Paladinom zbog novog-starog zahtjeva za isplatom otpremnine. Radnicama je nakon stečaja Orljave isplaćen zakonski minimum za otpremninu u iznosu od tri minimalne plaće, ali ne odustaju od zahtjeva za isplatom još pet minimalnih plaća. "Ako ministri imaju pravu na model 'šest plus šest', čak i ako završe u zatvoru, zašto radnice ne bi dobile pet minimalaca?" zapitao se pred Vladom Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata. Naglasio je da se radi o radnicama u pedesetim godinama života, koje su u Orljavi radile od rane mladosti. Iveković je ponovio da je Vlada odgovorna za sudbinu radnica jer se radi o tvornici koja je bila u državnom vlasništvu.

Kada bi za 172 bivše radnice bilo isplaćeno po pet minimalnih plaća, državu bi to koštalo oko tri milijuna i tristo tisuća kuna. Rečeno našom novom valutom, radi se o otprilike 450 tisuća eura. Rečeno imovinskim karticama nekih članova Vlade, radi se o malo više od jedne dvadesetine imovinske kartice ministra Paladine. Vladi na ruku ide i što se traži da trošak otpremnina podijeli njemačka firma Olymp, koja je do 2020. bila najveći Orljavin kupac.

Na transparentima koje su donijele pred Vladu radnice su ispisale "Vlado RH i Olympe, isplatite otpremnine", "Vlada je neodgovoran vlasnik", "Ministrima 6+6, a radnice na ulicu". "Mi ne tražimo milostinju, već ono što smo krvavo zaradile. Doći ćemo ponovno ako treba", poručila je Lucija Čičković. U razgovoru s okupljenima radnice su se osvrnule i na đakovačku firmu Hemco, koja je u maju iznajmila dio pogona Orljave i zaposlila 40 tekstilnih radnica, među kojima i dio bivših iz Orljave. Međutim, već smo u Novostima pisali kako nijedna od sindikalno aktivnih radnica Orljave nije bila pozvana na razgovor za taj posao, a u novom Hemcovom pogonu o sindikalnom organiziranju nema ni govora. Sindikalno udružene radnice koje svoje otpremnine traže duže nego što traju mandati Plenkovićevih ministara jasno su u maju poručile da odbijaju u Hemcu raditi za minimalac, pod uvjetima kakvi su ranije bili u Orljavi. Podsjetimo, u Orljavi su zadnjih osam godina radile na minimalcu, a ni on im nije uvijek bio redovno isplaćivan.

Ovaj novembar je zadnji mjesec u kojem će radnice Orljave dobiti naknadu za nezaposlene u iznosu od 1.700 kuna. "Rekle smo ministru da pokuša živjeti samo jedan mjesec s 1.700 kuna. Mi svojim unucima ne možemo kupiti igračku ili čokoladu za Božić, to je velika sramota. Jedino što smo dobile je jednokratna pomoć Požeško-slavonske županije od 2.000 kuna za Uskrs", kazala je predstavnica radnica Anica Jerković. Radnice su poručile da od svojih zahtjeva neće odustati, a kao sljedeći korak najavile su podizanje šatora u Požegi ili na Markovu trgu.

Ministar Paladina, u čijem je svemiru 1.700 kuna valjda jedan prosječan ručak, poručio je da bi isplata otpremnina radnicama za Vladu bila "presedan", ali i dodao da "na njega mogu biti ljute tek nakon 1. januara 2023. godine". Možda želi reći da u Vladi sastavljaju popis novogodišnjih odluka, pa se nakon mora loših presedana obraćenički odluče i za jedan dobar.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više