Novosti

Društvo

Radnice Orljave ne odustaju

Više od 70 bivših radnica Orljave okupilo se jutros ispred Orljavinog dućana u Požegi i poručilo da neće odustati od svojih otpremnina. Od danas se u njihovu kampanju uključuju sve organizacije Clean Clothes inicijative, kao i više od 250 organizacija potpisnica kampanje #PayYourWorkers

Large rsz poruka radnice orljave 3

(foto Novi sindikat)

Današnje okupljanje radnica Orljave u Požegi nastavak je akcija nakon prosinačkog okupljanja u organizaciji Novog sindikata, koji je ujedno bio i početak međunarodne kampanje za isplatu otpremnina za 172 radnice, a o čemu su i Novosti pisale.

Podsjetimo, kampanju je započeo Novi sindikat u suradnji s međunarodnom organizacijom Clean Clothes Campaign (CCC), koja se bori za prava radnica i radnika u tekstilnoj industriji. Aktivisti CCC-a iz Njemačke tada su započeli akcije usmjerene prema njemačkom brendu Olymp, za koji su radnice Orljave proizvodile ekskluzivne košulje više od 50 godina.

"Ja sam bivša radnica Orljave. Želim da Olymp usmjeri svoja sredstva u naše otpremnine, jer smo ostale bez posla i nemamo sredstava za život", "Ja sam bivša radnica Orljave. Tvornica je proizvodila za Olymp više od 50 godina, dok nisu bezobrazno otišli i ostavili nas na cjedilu. Zato zaslužujemo da nam plate otpremnine", neki su od natpisa koje su danas nosile radnice.

Od danas se u kampanju uključuju sve organizacije Clean Clothes inicijative, kao i više od 250 organizacija potpisnica kampanje #PayYourWorkers (Plati svoje radnike), usmjerene prema svim modnim brendovima koji su pod izlikom pandemije otpustili radnike i ostali im dužni plaće ili otpremnine. Oni će poruke radnica Orljave proširiti na društvenim mrežama i uputiti ih Olympu. Svaka radnica Orljave ima pravo otpremninu u iznosu osam bruto plaća, od kojih tri otpremnine plaća Agencija za osiguranje radničkih tražbina.

"Uz Olymp, kao drugi izvor financiranja vidimo državu – neodgovornog vlasnika Orljave u liku i djelu Vlade RH i ministra Darka Horvata. Smatramo da su Vlada RH kao vlasnik i Olymp kao najveći i ekskluzivni Orljavin kupac odgovorni za situaciju u kojoj se našla Orljava i njezine radnice, stoga od njih tražimo da radnicama isplate preostalih pet plaća, kako bi dobile pune otpremnine", poručili su na današnjoj akciji iz Novog sindikata.

Istaknuli su i kako od lokalne i regionalne samouprave traže da osiguraju potporu radnicama kroz druga radna mjesta, npr. zapošljavanjem u projektima poput projekta 'Zaželi' ili kroz neke druge mjere, da im omoguće prekvalifikaciju ili financiraju dodatnu edukaciju, te osiguraju jednokratnu novčanu pomoć.

Kampanja za otpremnine se u međuvremenu nastavlja, a radnice su najavile da će uskoro ponovno prosvjedovati ispred Orljavinog dućana ako na njihove zahtjeve ne bude odgovoreno.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više