Novosti

Društvo

Radnice Orljave na Osmi mart pred zatvorenom tvornicom

Osam bivših radnica Orljave obilježilo je jučer Osmi mart pred zatvorenom tvornicom u Požegi, zahtijevajući još jednom da im Vlada RH i Olymp isplate otpremnine

Large rsz 1orljava sb olusv1

(foto Petra Supan/SB Plus)

Unatoč zahtjevu upućenom Vladi RH krajem prošle godine i započetoj kampanji prema njemačkom brendu Olymp radnice Orljave još nisu uvijek nisu dobile zaslužene otpremnine, koje im pripadaju po kolektivnom ugovoru. Na to su jučer podsjetile radnice okupljene ispred zatvorene tvornice u Požegi, a pridružio im se i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Podsjetimo, kampanju za isplatu otpremnina je započeo Novi sindikat u suradnji s međunarodnom organizacijom Clean Clothes Campaign (CCC), koja se bori za prava radnica i radnika u tekstilnoj industriji. Aktivisti CCC-a iz Njemačke tada su pokrenuli akcije usmjerene prema Olympu, za koji su radnice Orljave proizvodile ekskluzivne košulje više od 50 godina. Najveći krivac uz Olymp je, dakako, i Vlada RH kao vlasnik Orljave.

"Vlada je neodgovorna, mi tražimo da budu odgovorni. Tražimo da pošalju ovim ženama najbolju čestitku, a to je da stave na dnevni red Vlade isplatu otpremnina koje su zaslužile", kazao je jučer Iveković.

Povodom Osmog marta osam radnica okupljenih ispred zatvorene tvornice poručilo je da od svoje borbe neće odustati. Prosvjedne akcije nastavit će u Požegi, a spremne su opet i na put do Zagreba, ako im otpremnine uskoro ne budu isplaćene. Poruke solidarnosti s radnicama Orljave poslane su i s Noćnog marša koji se sinoć održao u Zagrebu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više