Novosti

Društvo

Otpremnine radnicama Orljave

Radnice Orljave ponovno su se okupile ispred Orljavinog dućana u Požegi zahtijevajući od Vlade RH i Olympa da im napokon isplate davno zarađene otpremnine. Najavile su i novi prosvjed u Zagrebu u studenom

Large rsz img 20221011 wa0004

Radnice ispred Orljavinog dućana u Požegi (foto Novi sindikat)

Novi sindikat, Sindikat tekstila, obuće, kože, gume i bivše radnice požeške Orljave danas su se sastali ispred Orljavinog dućana u Požegi. Novi sindikat je Vladi uputio pismo u kojem traže preuzimanje odgovornosti za neisplaćeni dio otpremnina radnicama. Radi se o pet bruto plaća za 172 radnice, što ukupno iznosi 450.000 eura. Od Vlade se zahtijeva da hitno organizira sastanak na temu Orljave i otpremnina.

Nastavlja se i kampanja s međunarodnom organizacijom Clean Clothes Campaign (CCC) koja se bori za prava radnica u tekstilnoj industriji. Kampanja je pokrenuta u veljači, kada su se radnice Orljave također okupile ispred dućana u Požegi.

S današnjeg skupa poručeno je kako Novi sindikat radi na prigovoru na njemačku tvrtku Olymp, najvećeg Orljavinog kupca, koji će biti upućen njemačkoj i hrvatskoj nacionalnoj kontaktnoj točki Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Prigovor zbog neodgovornog postupanja, odnosno nepoštivanja smjernica OECD-a za odgovorno poslovanje, zajednički će podnijeti Novi sindikat, Međunarodni ured CCC-a i njemačka koalicija CCC-a.

Da je Olymp itekako odgovoran potvrdila je i Fair Wear fondacija, organizacija koja nadzire rad modnih kompanija koje su njihovi članovi. U srpnju ove godine objavili su “Provjeru djelovanja modnog brenda”, izvještaj u kojem su ustvrdili da “Olymp treba poduzeti svaki razuman napor kako bi osigurao da radnice u Hrvatskoj dobiju otpremnine”. Takvome naporu još uvijek nema ni traga.

Što se radnica tiče, one su iz Požege poručile da se slažu sa svim postupcima koje u njihovo ime Novi sindikat poduzima prema tvrtki Olymp, ali posebno im je važno uključivanje bivšeg vlasnika, Vlade RH, u rješavanje problema. S obzirom na to da je radnicama ovo samo jedna u nizu akcija koje su organizirale od lanjskog ljeta kada je tvornica gurnuta u stečaj, sad im je već kristalno jasno da Vlada nimalo ne mari za ostvarivanje njihovog prava na otpremnine.

Svih ovih mjeseci radnice su nastavile izlaziti na požeške i zagrebačke ulice, prosvjedovale, svoje priče ispisivale na transparente, prozivale vlast i medije. Podsjetimo se da je ovogodišnji Osmi mart osam radnica provelo pred zatvorenom tvornicom, zahtijevajući isto ono što su od Vlade zatražile i danas. U srpnju su u Zagrebu sudjelovale u akciji "Podrži radnike koji šivaju tvoju odjeću", upozoravale da poznati modni brendovi Adidas i Olymp ne poštuju ni najbazičnija radnička prava.

Tri radnice, Mirela Bonić, Mirjana Pavić i Manuela Kajinić, Muzeju prekinutih veza tada su predale nekoliko predmeta iz tvornice u kojoj su provele većinu svojih života. Šivaću mašinu, radničku uniformu, košulju koju su sašile 1990-ih i reklamu s Orljavinog dućana ostavile su muzeju kao simbol prekinute veze između radnica i tvornice.

Iako su umorne od konstantnog povlačenja za rukav za novac koji su odavno zaradile, radnice poručuju da neće odustati. Ne prihvaćaju nonšalantne izlike Vlade koja tumači kako je stečajni zakon abolira od obveza prema radnicama koje su državnu tvornicu stvarale većinu svoga radnog i životnog vijeka. Ispred Orljavinog dućana radnice su na kraju okupljanja najavile novi prosvjed. Potegnut će još jednom do Zagreba, pred zgradu Vlade, desetog studenog.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više