Novosti

Politika

Nisu na Jadranu samo turisti. Ima i radnika

Dok traje ljeto i bilježe se turistički plusevi, više stotina radnika na Jadranu muči se s ostvarivanjem svojih osnovnih prava

Large revija

Rušenje bivše zgrade Revije koja bi trebala postati novi stambeno-poslovni objekt (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Ipak s Jadrana ovih mjeseci ne reportiraju isključivo medijske turističke patrole. Novi sindikat pobrinuo se tako za sasvim drugu vrstu izvještaja, u utorak u Šibeniku organiziravši novinarsku konferenciju o stanju u nekolicini radnih kolektiva iz toga grada i neposredne okolice.

Sindikalni predstavnici upozorili su, kako kažu, na nezakoniti postupak Županijskog suda u Rijeci oko radnog spora grupe zaposlenih u komunalnom poduzeću Leć iz Vodica, a koji traje već sedam godina. Radnici su poslodavca još tad, naime, tužili zbog neisplate naknade za prekovremene sate, noćni rad, i rad vikendom te praznicima i blagdanima.

Ako ništa drugo, uzgred budi rečeno, njihov je primjer dobar kontraargument danas popularnom stajalištu da bi radnici mogli pouzdano računati sa zakonskim dodacima za rad nedjeljom. Jer, često se kaže da bi dosta bilo jasno propisati obavezu za obje strane, i svakako izdašniju naknadu radnicima koji vikendom ostaju na poslu, ali živa praksa nam svako malo pokazuje da je teško naplatiti i sadašnjih 50 posto dodatka za nedjeljni rad.

Uglavnom, radnicima iz poduzeća Leć je u korist išla i odluka s Općinskog suda u Šibeniku, dok se poslodavac nije požalio drugostupanjskom sudu, nekim slučajem riječkom. Tri godine je predmet zatim kvasao na Kvarneru, e da bi početkom ovog ljeta bio vraćen na početnu šibensku instancu. Sindikat će doduše tražiti izuzeće suda u Rijeci ubuduće, mada je šteta sad već počinjena.

Nadalje je bilo govora o situaciji u brodogradnji, točnije škveru Iskra u Šibeniku, gdje je Novi sindikat prije dva tjedna započeo sa sindikalnim organiziranjem i ostvarenjem uvjeta za pregovore o Kolektivnom ugovoru i višim pravima.

No ponajveću pažnju javnosti privukao je slučaj radnica tvrtke Revija, tj. konfekcijske kuće za koju je prije tri godine – nakon gotovo dva puna desetljeća – konačno završen postupak stečaja. Svejedno, više od 300 radnica još uvijek čeka da im se isplate plaće i otpremnine, u ukupnom iznosu od približno 1,29 milijuna eura. S posljednjim isplatama namiren je samo stečajni upravitelj, inače svojevrsni rekorder prema trajanju postupka za koji je angažiran. Radnicima i njihovu sindikatu je pomoć, odnosno sastanak obećao i potpredsjednik vlade Branko Bačić, još prije nekoliko mjeseci, ali one i dalje bezuspješno čekaju.

Sve do idućeg mjeseca kada, rečeno je na konferenciji, imaju u planu protestni skup na Markovu trgu u Zagrebu - Bačiću i ostatku družine iz vlade pod prozorima, do ispunjenja obaveze.

Od drugih novica iz istog žanra u Krešimirovu gradu izdvajamo pak jedan poziv – na medijsku konferenciju u petak u 11 sati, u krugu poduzeća Ceste Šibenik. Najavu je objavio Savez samostalnih sindikata Hrvatske, a tamo bi radnici šibenskog cestarskog poduzeća trebali progovoriti o jednoj odluci uprave kojom je početkom ovog mjeseca dijelu njih upućen izvanredni otkaz.

Navodno su, ako bismo vjerovali upravi, poticali druge radnike na nezakonitu obustavu rada. Sad bismo valjda morali čuti i radničku stranu priče, o činjeničnom stanju, ali i o pokrenutim pravnim radnjama protiv te svakako dubiozne odluke.

Netko bi se pritom mogao zapitati kako znamo da je svakako takva, dakle već i načelno, osim po neformalnim statistikama o dobrostivim poslodavcima i njihovu držanju spram radništva. Jednostavno, znamo po tome što je zakonski okvir koji nam veli što sve uopće smije biti štrajk, već izuzetan problem sam po sebi.

Neće biti dovoljno, ako jednom podvučemo crtu, boriti se jedino protiv nezakonitosti, nego i protiv onih zakona koji su nametnuti upravo radi suzbijanja radničkih napora za jača prava, višu ekonomsku demokraciju ili, dovraga, puku plaću.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više