Novosti

Društvo

Predstavljena Inicijativa za radnički Zakon o radu

Predstavljajući inicijativu za radnički Zakon o radu, sindikati, udruge i dio političkih stranaka traže od Vlade uvođenje 35-satnog radnog tjedna, ograničenje trajanja ugovora na određeno na godinu dana, jaču radničko-sindikalnu pregovaračku poziciju s poduzetnicima, adekvatno plaćanje dodatnog rada, sprečavanje zloupotrebe agencijskog rada...

Large zor

Tiskovna konferencija Inicijative održana je na Markovom trgu (foto Patrik Macek/PIXSELL)

U utorak je na Markovom trgu predstavljena Inicijativa za radnički Zakon o radu, o kojoj su govorili Tomislav Kiš iz Novog sindikata, Marina Palčić iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske, Katarina Peović iz Radničke fronte, Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a, i Urša Raukar iz zeleno-lijeve koalicije.

- Poučeni dosadašnjim iskustvom, posebno onim iz 2014. godine, kad je donesen Zakon o radu koji je napravio dosta nereda i stavio radnike u još podređeniji položaj, ovoga puta smo se htjeli okupiti ranije, znajući da idu nove izmjene ZOR-a. Zasmetala nas je netransparentnost čitavog procesa. Smatramo da je ovaj zakon prevažan da bi ga se donosilo neuključujući šira znanja i saznanja. Okupili smo zato sindikate koji nisu članovi središnjica, njih 20-ak, kao i neke organizacije civilnog društva, ali i političke stranke. Nije nas malo, i to garantira neku kvalitetu naših prijedloga - objasnio je uvodno o inicijativi Kiš.

Rekao je da se iz nacrta novog ZOR-a vidi da se ide ka dodatnom slabljenju pregovaračke moći sindikata, a problematične su i odredbe o izdvojenom mjestu rada.

- Pravi se fama od rada od kuće, a kad pročitate na koji se način to predlaže regulirati, onda vidite da to nema veze sa zdravim razumom i radom od kuće. Imate članak koji, primjerice, predlaže montiranje strojeva u kući, itd. Uvaljuje nam se i fleksibilizacija radnog vremena i brojni drugi problemi. Napravit ćemo amandmane na ovaj zakon, koje ćemo preko koalicijskih partnera uputiti u saborsku raspravu - kazao je Kiš.

Detaljnije je o problemima vidljivima iz trenutnog nacrta novog ZOR-a govorila Palčić iz Nezavisnog sindikata radnika, koja je upozorila na manipulacije fleksibilnim radnim uvjetima i radnim vremenom.

- Fleksibilnost je u europskim direktivama predviđena kao mogućnost za radnike, za primjerice roditelje s manjom djecom, kako bi svoje rasporede mogli prilagoditi trenutnim životnim potrebama. Međutim, Ministarstvo rada predlaže da to bude mogućnost poslodavca. To može rezultirati radnicima koji će raditi duže, bez slobodnog dana, bez dnevnih pauza, gdje prekovremeni rad neće biti ni evidentiran, a kamoli plaćen. Najšokantnije je da za to nije predviđena ni prekršajna mjera za poslodavca, kao ni mogućnost inspekcijskog nadzorna, niti upravna mjera da se poslodavcima naloži da isprave takve nezakonitosti. Time se otvara ozbiljna mogućnost zloupotrebe zakona. Pod izlikom regulacije novih oblika rada nastoji se smanjiti prava radnicima koji rade u tradicionalnim oblicima zaposlenja - rekla je Palčić.

Istaknula je kako fleksibilni radni uvjeti i fleksibilno radno vrijeme trebaju biti samo privremena mogućnost, i to isključivo na zahtjev radnika, a radnik mora zadržati pravo da se vrati na svoje prvobitne uvjete radne uvjete i radno vrijeme. Poručila je da se organizacija rada ne bi trebala temeljiti na nedovoljnom broju radnika, a iz novog se nacrta vidi kretanje u tom smjeru.

- Uvodi se i pojam "razuman rok", primjerice da poslodavac može u razumnom roku radniku javiti raspored radnog vremena. Ostaje pitanje što je to razuman rok, tko će određivati koliko će taj rok trajati - zaključila je Palčić.

Na poteškoće vezane uz otvaranje procesa rasprave o ZOR-u prema široj javnosti, osvrnula se Katarina Peović iz Radničke fronte.

- Uputili smo pitanje premijeru Andreju Plenkoviću zašto više od 20 mjeseci provodi potpuno netransparentne razgovore o jednom od najvažnijih zakona u Hrvatskoj. Pozvala bih ljude da upravo zbog ovog zakona izađu na ulice, da reagiraju. Novi ZOR će uistinu staviti radnike u podređenu poziciju i ova Vlada koristi koronu kako bi ga učinila zakonom koji će dresirati radnike. Vlada ne želi riješiti one probleme koji su nastali 2014., kada je omogućeno lakše otpuštanje radnika i kada smo došli na najviše mjesto u Europi po prekarnim i nesigurnim ugovorima o radu, nego želi riješiti svoj problem na razini statistike. Ovim izmjenama se želi ugovore na neodređeno učiniti u potpunosti nesigurnima. To je dresiranje radnika - objasnila je Peović.

Poručila je kako će Inicijativa za radnički ZOR uputiti zahtjeve za uvođenje 35-satnog radnog tjedna, ograničenje trajanja ugovora na određeno na godinu dana, jaču radničko-sindikalnu pregovaračku poziciju s poduzetnicima, adekvatno plaćanje dodatnog rada poput noćnog, prekovremenog i drugih, sprečavanje zlouporaba agencijskog rada i rada platformskih radnika, radno vrijeme koje će omogućiti ravnotežu između poslovnog i privatnog života i druge mjere za poboljšanje položaja radnica i radnika.

- Tražit ćemo i da se sve odredbe koje su 2014. godine prebačene samo u opomene, vrate natrag na prekršaje. Znamo da poslodavci krše radnička prava, krajnje je vrijeme da te prekršaje prepoznamo kao takve - zaključila je Peović.

Hajdaš Dončić je pak poručio da se SDP želi boriti za dostojanstvo radnika i radnica, koji su ovim zakonom ozbiljno ugroženi.

Raukar je podsjetila da ove izmjene ZOR-a dolaze u periodu u kojem Vlada likvidira Brodarski institut i druge prostore koji su značajni za znanstveni i tehnološki razvoj zemlje, u kojem smo svjedoci masovnog iseljavanja iz zemlje, i daljnje pogubne putanje u službi kapitala.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više