Novosti

Kronika

Obilježen dan općine Dvor

Premda poslovanje Dvora ove godine prate smanjeni prihodi i financiranje projekata, izdvajanja za održavanje komunalne infrastrukture, te za školstvo, sport i kulturu ostala su jednaka kao proteklih godina

Splyo6eah03lmafc02c8v6334zq

S obilježavanja Dana općine Dvor

Povodom Dana općine Dvor, koji se svake godine obilježava 21. rujna na Međunarodni dan mira, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, što je bila prilika i za rekapitulaciju urađenog tokom ove godine. Prisutnim vijećnicima Dan općine čestitali su načelnik Nikola Arbutina i predsjednik Vijeća Stjepan Buić, koji su naglasili što je ove godine učinjeno, izrazivši očekivanja da će naredne godine stanje biti bolje.

- Virus je došao u našu općinu, u Dom zdravlja. Epidemija je posebno opasna u sredinama kao što je naša s velikim brojem stanovništva starije životne dobi, upućenih jedni na druge - rekao je Arbutina, iznoseći podatke o stanju u općini.

Poslovanje općine ove godine prate smanjeni izvorni prihodi, smanjeno financiranje projekata od strane države i nedostatak EU natječaja, tako da je manje kapitalnih projekata realiziranih ili započetih u odnosu na prošlu godinu. Izdvajanja za održavanje komunalne infrastrukture, te za školstvo, sport i kulturu ostala su jednaka kao i proteklih godina.

- Isti su ostali i iznosi davanja građanima - financiraju se radne bilježnice, školska prehrana i vannastavne aktivnosti za djecu osnovne škole. Za srednju školu sufinancira se cijena mjesečne karte, odnosno razlika koju ne pokriva država, kao i dolazak učenika kući koji školu pohađaju van mjesta prebivališta. Osigurane su stipendije za studente u iznosu od 8.400 kuna godišnje za sve koji imaju uvjete. Financiramo opremanje novorođenčadi i troškove stanovanja za građane lošijeg imovinskog stanja. Za sugrađane starije životne dobi za iduću godinu osigurali smo i dodatni projekt ‘Zaželi‘ koji će provoditi Crveni križ - rekao je Arbutina i dodao da je osigurano i sufinanciranje programa vezanih za poljoprivredu.

- U ovoj godini ugovoreno je projekata u vrijednosti većoj od 14 miliona kuna. Izradili smo projekte za narodni period, kako za EU natječaje tako i za nacionalna sredstva. Projekti su vezani uz izgradnju novih vodovoda, pročistače otpadnih voda, uređenje cesta, koncepcijsko rješenje sanacija gubitaka vode, rekonstrukciju javne rasvjete i kulturnog centra, izgradnju mrtvačnice te uređenje parka. Osim njih tu su i programi potpore socijalno ranjivim obiteljima, egzistencijalno ugroženima, kao i potpora zapošljavanju i samozapošljavanju - naglasio je načelnik, zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji projekata.

Vidljivo je da za realizaciju programa i projekata u narednom periodu treba osigurati Intervencijski plan za područje općine kao dodatni izvor financiranja projekata. - Isto tako, treba nam biti omogućena veća apsorpcija evropskih sredstava. Osiguravanjem većih mogućnosti i sredstava možemo izgrađivati i uređivati infrastrukturu i biti nosioci razvoja, podvukao je Arbutina.

Kako je Dan općine obilježen bez gostiju, uzvanika i ostalih sadržaja, planirana sredstva za obilježavanje bit će donirana Domu zdravlja Sisak, Ispostava Dvor i Osnovnoj školi u Dvor u iznosu od po 10.000 kuna.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više