>

novosti logo

Kronika Kronika

Obilježen dan općine Dvor

Premda poslovanje Dvora ove godine prate smanjeni prihodi i financiranje projekata, izdvajanja za održavanje komunalne infrastrukture, te za školstvo, sport i kulturu ostala su jednaka kao proteklih godina

Povodom Dana općine Dvor, koji se svake godine obilježava 21. rujna na Međunarodni dan mira, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, što je bila prilika i za rekapitulaciju urađenog tokom ove godine. Prisutnim vijećnicima Dan općine čestitali su načelnik Nikola Arbutina i predsjednik Vijeća Stjepan Buić, koji su naglasili što je ove godine učinjeno, izrazivši očekivanja da će naredne godine stanje biti bolje.

- Virus je došao u našu općinu, u Dom zdravlja. Epidemija je posebno opasna u sredinama kao što je naša s velikim brojem stanovništva starije životne dobi, upućenih jedni na druge - rekao je Arbutina, iznoseći podatke o stanju u općini.

Poslovanje općine ove godine prate smanjeni izvorni prihodi, smanjeno financiranje projekata od strane države i nedostatak EU natječaja, tako da je manje kapitalnih projekata realiziranih ili započetih u odnosu na prošlu godinu. Izdvajanja za održavanje komunalne infrastrukture, te za školstvo, sport i kulturu ostala su jednaka kao i proteklih godina.

- Isti su ostali i iznosi davanja građanima - financiraju se radne bilježnice, školska prehrana i vannastavne aktivnosti za djecu osnovne škole. Za srednju školu sufinancira se cijena mjesečne karte, odnosno razlika koju ne pokriva država, kao i dolazak učenika kući koji školu pohađaju van mjesta prebivališta. Osigurane su stipendije za studente u iznosu od 8.400 kuna godišnje za sve koji imaju uvjete. Financiramo opremanje novorođenčadi i troškove stanovanja za građane lošijeg imovinskog stanja. Za sugrađane starije životne dobi za iduću godinu osigurali smo i dodatni projekt ‘Zaželi‘ koji će provoditi Crveni križ - rekao je Arbutina i dodao da je osigurano i sufinanciranje programa vezanih za poljoprivredu.

- U ovoj godini ugovoreno je projekata u vrijednosti većoj od 14 miliona kuna. Izradili smo projekte za narodni period, kako za EU natječaje tako i za nacionalna sredstva. Projekti su vezani uz izgradnju novih vodovoda, pročistače otpadnih voda, uređenje cesta, koncepcijsko rješenje sanacija gubitaka vode, rekonstrukciju javne rasvjete i kulturnog centra, izgradnju mrtvačnice te uređenje parka. Osim njih tu su i programi potpore socijalno ranjivim obiteljima, egzistencijalno ugroženima, kao i potpora zapošljavanju i samozapošljavanju - naglasio je načelnik, zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji projekata.

Vidljivo je da za realizaciju programa i projekata u narednom periodu treba osigurati Intervencijski plan za područje općine kao dodatni izvor financiranja projekata. - Isto tako, treba nam biti omogućena veća apsorpcija evropskih sredstava. Osiguravanjem većih mogućnosti i sredstava možemo izgrađivati i uređivati infrastrukturu i biti nosioci razvoja, podvukao je Arbutina.

Kako je Dan općine obilježen bez gostiju, uzvanika i ostalih sadržaja, planirana sredstva za obilježavanje bit će donirana Domu zdravlja Sisak, Ispostava Dvor i Osnovnoj školi u Dvor u iznosu od po 10.000 kuna.

1/1