Novosti

Politika

Obilježena 78. godišnjica ustaškog pokolja u Veljunu

Iako smo desetkovani poput Druge dalmatinske na Sutjesci, borit ćemo se kao da smo u punom broju, rekao je Boris Milošević u Veljunu

Lapd2boivbyiyx3242doqbxyyxy

Delegacija SNV-a polaže vijenac na spomenik žrtvama fašizma u Veljunu

I ovog Đurđevdana, u kordunaškom mjestu Veljun, po hladnom i kišnom vremenu, okupilo se stotinjak antifašista, pripadnika srpske zajednice i potomaka žrtava, kako bi odali počast za 525 nevinih civilnih žrtava ustaškog zločina koji se dogodio na taj pravoslavni praznik prije 78 godina. Na dva mjesta položeni su brojni vijenci i zapaljene svijeće.

Najprije je to učinjeno uz državnu cestu D-1 na spomen kosturnici, a potom na spomenik žrtvama fašističkog terora. Pomen stradalim žrtvama služio je paroh iz Vojnića Branko Santrač.

Podsjetimo, ustaše su prvo likvidirali višečlanu porodicu mlinara Jose Mravunca, za to optužili Srbe i u znak odmazde masakrirali 525 muškaraca od 18 do 75 godina starosti. Vijence su u ime Srpskog narodnog vijeća, organizatora ove komemoracije, položili Boris Milošević, Tatjana Vukobratović Spasojević, Dejan Mihajlović, Mirko Martinović, Rade Kosanović, Pero Vučković i Sanja Kotur. Nakon višekratnih devastacija i krađa metalnih ploča s imenima ubijenih, spomenik je lani obnovljen.

- Ovaj zločin je počinio ustaški režim koji je samo u prvih mjesec dana postojanja otvorio konclogor Danica u Koprivnici, proglasio rasne zakone, počeo sa činjenjem groznih zločina, prvo u Gudovcu kod Bjelovara gdje je 27. aprila poklano 200 Srba, a onda i ovdje. Govorimo o periodu od 10. aprila do 10. maj 1941. Bio je to nagovještaj pravog karaktera tzv. Nezavisne Države Hrvatske i što sve čeka protivnike te države, prvenstveno Srbe. Prema nikome nisu imali milosti. Srbima je ostalo samo da se povežu sa svojom braćom, antifašistima Hrvatima, da zajedno krenu u borbu za goli život - rekao je Milošević. Po njegovim riječima, danas je borba protiv fašizma jednako važna jer ima onih koji negiraju zločine i pravi karakter ustaške države.

- Takvima moramo poručiti da iako nas ima malo, da smo gotovo desetkovani poput Druge dalmatinske na Sutjesci, da ćemo se boriti kao da smo u punom broju - zaključio je SDSS-ov saborski zastupnik.

- Ovi ljudi nisu bili nikome ništa dužni niti su bili za bilo šta krivi – rekao je karlovački dožupan Mirko Martinović. U prve dvije godine rata Kordun je najviše stradao što se kasnije odrazilo na negativni demografski trend. Stradanje se dogodilo zbog etničkog čišćenja Srba i opće politike fašizma. Neka se nešto slično ne ponovi, istakao je dožupan, upozorivši na nadiranje neofašizma i desničarskih stranaka u Hrvatskoj.

- Cilj ovog zločina je bio napraviti razdor između srpskog i hrvatskog stanovništva koje je godinama složno živjelo na ovom širem području. To svake godine moramo ponavljati; nešto slično se ne smije ponoviti. To je moguće ako svojim potomcima budemo prenosili istinu o ovom zločinu - rekao je Dejan Mihajlović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više