Novosti

Politika

Obilježena partizanska bitka s nacistima i fašistima

U istarskoj Bujštini obilježena je 77. godišnjica bitke kod Kućibrega, koju su na tom području 3. i 4. studenoga 1944. vodile jedinice istarskih te talijanskih i slovenskih partizana protiv okupatorskih njemačkih i talijanskih snaga tokom koje je poginulo 120 boraca

Large antifa

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Komemorativnim skupom u nedjelju je na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega, koju su na tom području 3. i 4. studenoga 1944. vodile jedinice istarskih te talijanskih i slovenskih partizana protiv okupatorskih njemačkih i talijanskih snaga, piše agencija Hina.

U borbama su zajednički sudjelovale partizanske jedinice II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna "Alma Vivoda" i jedinice slovenskih partizana koparskog područja. Tokom bitke poginulo je 120 boraca, pripadnika svih triju narodnosti, a najviše žrtava imao je talijanski bataljun "Alma Vivoda". 

Nakon polaganja vijenaca, istarski župan Boris Miletić u obraćanju prisutnima kazao je kako je bitka kod Kućibrega jedan od slavnih događaja istarske povijesti. 

"Prije 77. godina tri su naroda, Hrvati, Slovenci i Talijani, na ovom području vodili tešku borbu protiv nacifašističkih sila. Ovdje sloboda i bratstvo nisu bile samo parole, već način života. I zato je potrebno da stojimo na ovom mjestu, iz godine u godinu i zajednički  slavimo dan kad smo ravnopravno stajali jedni uz druge i stvarali naš istarski put", poručio je Miletić.

Naglasio je kako nikad ne smije biti zaboravljeno da je u ime slobode Istre i njezinih stanovnika stradalo tisuće nevinih ljudi, kojima je zajednička ideja antifašizma i jednakih prava na život za svakog pojedinca bila iznad bilo kojeg drugog interesa. 

Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, predsjednik Udruge antifašista boraca Bujštine Edi Andreašić te predstavnici Odbora za organizaciju komemoracije u Kućibregu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više