Novosti

Politika

Obilježite Paviljon 22

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava upozorili su na paviljon 22 na Zagrebačkom velesajmu kao mjesto stradanja u ratu 1990-ih i ozloglašeno mjesto gdje su mučeni brojni srpski civili, a neki su otuda odvedeni i na gubilište u Pakračku Poljanu

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava obilježili su paviljon 22 na Zagrebačkom velesajmu kao mjesto stradanja u ratu 1990-ih i ozloglašeno mjesto gdje su mučeni brojni srpski civili, a neki su otuda odvedeni i na gubilište u Pakračku Poljanu. Na zid je postavljena naljepnica s tekstom: ‘Neobilježeno mjesto stradanja. Na ovom mjestu, u proteklom ratu, nad ljudima su vršena neljudska djela. Ne prepuštajući te događaje zaboravu, solidariziramo se sa svim žrtvama. Da se nikad i nikome ne ponovi.’

‘Obilježavanjem paviljona 22 želimo osvijestiti da su na ovom mjestu počinjeni zločini nad našim sugrađanima te potaknuti ljude iz lokalne zajednice da ovo mjesto obilježe na primjeren način. Odajući počast žrtvama, izražavajući žaljenje nad izgubljenim životima i ljudskom patnjom, želimo napraviti iskorak ka poštenom odnosu prema prošlosti’, naglasili su aktivisti Inicijative.

- Akciju smo proveli uz punu podršku inicijative ‘Neobilježena mjesta stradanja’ koja već nekoliko godina u BiH obilježava mjesta na kojima su za vrijeme ratova 1990-ih činjeni zločini - rekao je programski direktor Inicijative Nikola Puharić.

- Pozvali smo i Skupštinu i gradonačelnika da obilježe paviljon u svrhu sjećanja na žrtve zločina i tako mu daju značajnije mjesto u kolektivnoj memoriji građana Zagreba - kazao je Puharić.

Županijski sud u Zagrebu je 12. maja 2016. godine objavio presudu Tomislavu Merčepu kojom je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te je osuđen na pet i pol godina zatvora. Vrhovni sud je 2. februara 2017. djelomično prihvatio žalbu državnog odvjetništva i preinačio prvostupanjsku presudu s pet i pol na sedam godina zatvora.

‘Tomislav Merčep bio je stvarni zapovjednik jedinice rezervnog sastava MUP RH/pričuvne postrojbe stacionirane na Zagrebačkom velesajmu i Pakračkoj Poljani te savjetnik u MUP-u Republike Hrvatske. Kriv je za nezakonita uhićenja, zlostavljanje i ubijanja 31 civila dovedenih iz Zagreba, Kutine, Ribnjaka, Janje Lipe, Bujavice, Međurića, Zbjegovače i Pakračke Poljane, od kojih je 23 usmrćeno’, navodi se u presudi.

O događajima na Zagrebačkom velesajmu Nenad Puhovski je 2002. godine snimio dokumentarni film ‘Paviljon 22’ koji je nakon prikazivanja izazvao dosta reakcija.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više