Novosti

Kronika

Пaрaстoс српским жртвaмa у Грубишнoм Пoљу

Сaбoрски зaступник СДСС-a Бoрис Mилoшeвић истaкнуo je пoтрeбу кoмeмoрирaњa свих стрaдaлих жртaвa у рaту 90-тих, бeз oбзирa нa њихoву нaциoнaлнoст

U grubišnopoljskoj pravoslavnoj Svetog Đorđa 17. decembra održan je parastos nevinim srpskim civilnim žrtvama Bilogore i zapadne Slavonije stradalima u ratu tokom jeseni i zime 1991. godine. Ovo je bila deseta po redu komemoracija srpskim civilnim žrtvama Bilogore i zapadne Slavonije, otkako je Srpsko narodno vijeće ove nesretne događaje iz 1991 godine uvrstilo u kalendar kulture sjećanja.

Domaćin ovogodišnje komemoracije bili su VSNM Bjelovarsko-bilogorske županije i VSNM Grubišno Polje na čelu s predsjednicima Darkom Karanovićem i Milanom Kneževićem.

Događaje iz 1991. Karanović je povezao sa stradanjima grubišnopoljskih Srba i njihovom deportacijom u Jadovno i Slano na otoku Pagu krajem 1941. godine.

- Egzodus Bilogoraca i zapadnoslavonaca iz 1991. krenuo je kao i 1941. iz grubišnopoljskih sela Velike i Male Barne, Velike i Male Peratovice, Malog Grđevca, Sibenika, Rastovca, Turčević Polja, Dijakovca, Lončarice, Dapčevice i Rašenice u pravcu daruvarskih i pakračkih sela, prema rijeci Savi, Srbiji i Republici Srpskoj - rekao je Karanović.

O događajima u Grubišnom Polju 1991. govorio je Knežević, rekavši da su samo u bivšoj općini Grubišno Polje stradala 43 srpska civila, od kojih je dio njih ubijen na "kućnom pragu" pri čemu se najveći dio vode kao nestali.

Prisutnima se obratio i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević koji je ukazao na potrebu komemoriranja svih stradalih žrtava u nesretnom ratu 90-tih, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Liturgiju je služio grubišnopoljski jerej Slaven Jovičić uz sasluženje paroha bjelovarskog Stefana Maksimovića i velikobršljaničkog Slavimira Gvojića.

Skupu su prisustvovali i ambasadorka Srbije u Zagrebu Jelena Milić, saborska zastupnica SDSS-a i potpredsjednica Srpskog narodnog vijeća Dragana Jeckov, te Eugen Jakovčić i Aneta Vladimirov iz SNV-a, kao i zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije iz redova Srba Saša Lukić.

Tu su bile i delegacije manjinskih vijeća Brodsko-posavske županije na čelu s Dušanom Nogićem, Požeško-slavonske županije s predsjednikom Nikolom Ivanovićem, kao i Virovitičko-podravske županije s predsjednicom Milenom Lazić. Skupu su prisustvovale i delegacije srpskih manjinskih vijeća iz Đulovca, Sirača, Dežanovca, Daruvara, Garešnice, Bjelovara, Velike Pisanice i Velikog Grđevca.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više