Novosti

Kronika

Зaслужнимa дoдиjeљeнa признaњa "Пaвлe Сoлaрић"

Сaвo Oрoзoвић из Бaтињaнa, Mилaн Бoбић из Грубишнoг Пoљa, Сaшa Лукић из Дaрувaрa и Гoрдaнa Ћeткoвић из Вeликe Писaницe дoбили су признaњe "Пaвлe Сoлaрић" зa дугoгoдишњи рaд нa oчувaњу српскe културe, вjeрe и трaдициje и здушнo рaдe нa oчувaњу oпстojнoсти Србa у oвим крajeвимa.

Large pakra 2  1

Sveštenik Luka Bosan u manastirskoj crkvi

Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Daruvara, uz daruvarski pododbor "Prosvjete", 10. jula organizirali su edukativnu radionicu za djecu u manastiru Pakra, smještenom u srcu Papuka koji već vijekovima čuva pravoslavnu vjeru i srpski nacionalni identitet.

Nakon liturgije, koju je služio u manastirskoj crkvi posvećenoj Vavedenju Presvete Bogorodice, sveštenik Luka Bosan održao je djeci predavanje o historijatu doseljavanja Srba u ove krajeve, proveo ih kroz manastirsko zdanje i upoznao s historijom manastira.

Predsjednik županijskog Vijeća Darko Karanović je dodijelio priznanja "Pavle Solarić" zaslužnim pojedincima ili institucijama koji svojim dugogodišnjim radom čuvaju srpsku kulturu, vjeru, tradiciju i zdušno rade na očuvanju opstojnosti Srba u ovim krajevima.

Priznanja su primili Savo Orozović iz Batinjana, Milan Bobić iz Grubišnog Polja, Saša Lukić iz Daruvara te Gordana Ćetković iz Velike Pisanice u ime kojih se zahvalio Milan Bobić.

Slijedilo je takmičenje u kojem su djeca pokazala svoje vještine u skakanju u vreći i nošenju jajeta u žlici, a stariji su se okušali u bacanju kamena s ramena.

- Kako županijsko Vijeće zbog epidemije korone ni lani ni ove godine nije obilježilo Đurđevdan kao svoju slavu, u suradnji s "Prosvjetom" organizirali smo i druženje članova i aktivista kojim bi se ne neki način nadomjestilo propušteno - rekao je za Novosti Darko Karanović.

- Pozvali smo sve predsjednike VSNM-ova i aktivne članove "Prosvjete", prije svega iz Daruvara, Garešnice i Grubišnog Polja, ali i znatan broj naših sunarodnjaka koji nam pomažu u organizaciji naših manifestacija - rekao je Karanović, dodavši da su skupu prisustvovali i zamjenik župana Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović i predsjednik VSNM-a Lipik Darko Derenj.

Karanović je pohvalio Sašu Lukića, Srđana Bojčića, Peru Radosavljevića i Željka Stjepanovića koji su uz pomoć kolega nekoliko dana ranije proveli radnu akciju kako bi stvorili preduslove za druženje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više