Novosti

Kronika

Oбишли пaртизaнскa oбиљeжja

Члaнoви и члaницe Удругe aнтифaшистичких бoрaцa и aнтифaшистa Вaрaждинскe жупaниje, пoвoдoм Meђунaрoднoг дaнa инвaлидa, 3. прoсинцa, у jeднoднeвнoм излeту пoсjeтили су вишe aнтифaшистичких спoмeн-oбиљeжja нa пoдручjу Oпћинa Рaсињa и Kaлник

A2z5o4olk171ubx3cnukd7nn3wc

Da je prostor kalničkog Prigorja na kojemu se nalazi i više desetaka srpskih naselja, ponovo postao popularna turistička destinacija, prije nekoliko dana dokazali su varaždinski antifašisti. Članovi i članice Udruge antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, povodom Međunarodnog dana invalida, 3. prosinca, u jednodnevnom izletu posjetili su više antifašističkih spomen-obilježja na području općina Rasinja i Kalnik.

Antifašistima je putovanje bilo prilika da ne samo obiđu mjesta od značaja za kalnički partizanski odred, njihovu ustaničku borbu i revoluciju nego i da javno ukažu na značaj antifašizma za ovaj dio Prigorja.

- Krenuli smo preko Ludbrega za Rasinju gdje smo pogledali dvorac Inkey pred kojim je u siječnju 1944. osnovan 10. zagrebački korpus. Potom smo se uputili u Veliki Poganac, središnje selo potkalničkih Srba. Na grobnicu narodnog heroja Nikole Severovića koji je poginuo 1943. položili smo cvijeće. Onda smo razgledali i spomen-zbirku u osnovnoj školi. Za kraj smo ostavili najbolje – Kalnik - stoji u priopćenju UABA Varaždinske županije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više